Hlavní obsah

Každý je vítán. Pražský Marriott si sype popel na hlavu kvůli odmítnutí Ujgurů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský hotel Marriott se omluvil Ujgurům za odřeknutí přislíbeného hostitelství mezinárodní konference. Vedení hotelu domluvený sjezd lídrů v Číně utlačované menšiny zrušilo e-mailem s odkazem na údajně zastávanou politickou neutralitu. V pátek ale Novinkám přiznalo, že řetězec takovou politiku nezastává. Omluvilo se a slíbilo nápravu.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hotel Marriott.

Článek

„V hotelech společnosti Marriott International je každý srdečně vítán. Naším oborem je pohostinství, a tak vítáme lidi z celého světa, z různých společenských vrstev a různého přesvědčení,“ sdělil Novinkám šéf marketingu Hotelu Marriott Praha Štěpán Malý s tím, že Ujgury z tohoto pravidla Marriott nevyjímá.

Na přelomu září a října, kdy zástupci Světového ujgurského kongresu konferenci domlouvali, přitom Marriott cuknul. Po osobním setkání přišel zamítavý e-mail: „Moc děkujeme za vaši dnešní návštěvu. Bohužel vám musím sdělit, že vám prostory nemůžeme nabídnout. Konzultovali jsme věc s korporátním vedením a vzhledem k politické neutralitě nemůžeme pořádat akce tohoto typu. Předem děkujeme za pochopení a váš čas,“ citoval americký zpravodajský server Axios z e-mailu, který má k dispozici.

Pražský Marriott odmítl v Číně utlačované Ujgury, mateřský řetězec se od něj distancuje

Domácí

Americký řetězec následně vydal prohlášení, v němž uvedl, že se jednalo o pochybení na úrovni lokálního managementu pražského hotelu, protože nic takového jako zmiňovanou politickou neutralitu po svých pobočkách nežádá.

Z chyby se poučíme

To Novinkám potvrdil i šéf marketingu pražského hotelu Malý. Připustil, že se jednalo o selhání vedoucích v Praze. Ti se už prý omluvili a za své rozhodnutí přijímají zodpovědnost.

„Vedení hotelu se na organizátory akce obrátilo hned ráno s omluvou, neboť jednání hotelu neodpovídalo našim zásadám. Hotelový tým prochází dalším školením a vzděláváním, které je věnováno našim dlouhodobým zásadám v oblasti inkluze, abychom se z této situace poučili,” uvedl Malý.

Konference politických aktivistů a lídrů v Číně utlačované menšiny Ujgurů se v Praze od 12. do 14. listopadu i přes odřeknutí Marriottu konala. Částečně i v rezidenci pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který jí poskytl záštitu, převážně pak v hotelu Grandior. Sjezdu, na němž si Světový ujgurský kongres zvolil nové vedení, se k nevoli Číny zúčastnily stovky delegátů z asi 25 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám