Hlavní obsah

Každý je vítán. Pražský Marriott si sype popel na hlavu kvůli odmítnutí Ujgurů

Praha

Pražský hotel Marriott se omluvil Ujgurům za odřeknutí přislíbeného hostitelství mezinárodní konference. Vedení hotelu domluvený sjezd lídrů v Číně utlačované menšiny zrušilo e-mailem s odkazem na údajně zastávanou politickou neutralitu. V pátek ale Novinkám přiznalo, že řetězec takovou politiku nezastává. Omluvilo se a slíbilo nápravu.

Foto: Profimedia.cz

Pražský hotel Marriott.

Článek

„V hotelech společnosti Marriott International je každý srdečně vítán. Naším oborem je pohostinství, a tak vítáme lidi z celého světa, z různých společenských vrstev a různého přesvědčení,“ sdělil Novinkám šéf marketingu Hotelu Marriott Praha Štěpán Malý s tím, že Ujgury z tohoto pravidla Marriott nevyjímá.

Na přelomu září a října, kdy zástupci Světového ujgurského kongresu konferenci domlouvali, přitom Marriott cuknul. Po osobním setkání přišel zamítavý e-mail: „Moc děkujeme za vaši dnešní návštěvu. Bohužel vám musím sdělit, že vám prostory nemůžeme nabídnout. Konzultovali jsme věc s korporátním vedením a vzhledem k politické neutralitě nemůžeme pořádat akce tohoto typu. Předem děkujeme za pochopení a váš čas,“ citoval americký zpravodajský server Axios z e-mailu, který má k dispozici.

Pražský Marriott odmítl v Číně utlačované Ujgury, mateřský řetězec se od něj distancuje

Domácí

Americký řetězec následně vydal prohlášení, v němž uvedl, že se jednalo o pochybení na úrovni lokálního managementu pražského hotelu, protože nic takového jako zmiňovanou politickou neutralitu po svých pobočkách nežádá.

Z chyby se poučíme

To Novinkám potvrdil i šéf marketingu pražského hotelu Malý. Připustil, že se jednalo o selhání vedoucích v Praze. Ti se už prý omluvili a za své rozhodnutí přijímají zodpovědnost.

„Vedení hotelu se na organizátory akce obrátilo hned ráno s omluvou, neboť jednání hotelu neodpovídalo našim zásadám. Hotelový tým prochází dalším školením a vzděláváním, které je věnováno našim dlouhodobým zásadám v oblasti inkluze, abychom se z této situace poučili,” uvedl Malý.

Konference politických aktivistů a lídrů v Číně utlačované menšiny Ujgurů se v Praze od 12. do 14. listopadu i přes odřeknutí Marriottu konala. Částečně i v rezidenci pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který jí poskytl záštitu, převážně pak v hotelu Grandior. Sjezdu, na němž si Světový ujgurský kongres zvolil nové vedení, se k nevoli Číny zúčastnily stovky delegátů z asi 25 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám