Hlavní obsah

Kaslová bude po Hradu vymáhat omluvu exekucí. Pokutu by platil stát

Novinky, zpe
Praha

Omluvu prezidentské kanceláře za výroky Miloše Zemana na adresu Ferdinanda Peroutky chce novinářova vnučka Terezie Kaslová vymáhat exekucí. Kaslová to Novinkám řekla poté, co Hrad podal dovolání k Nejvyššímu soudu a nevydal omluvu ve lhůtě stanovené pravomocným rozsudkem. Případnou pokutu, která může činit až sto tisíc, by platil stát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová

Článek

„My máme možnost obrátit se na soudního exekutora, aby splnění povinnosti uveřejnit omluvu vynutil opakovaně ukládanými pokutami, každou až do výše sto tisíc korun. Využijeme tohle právo jen jednou, abych tak potvrdila, že Kancelář prezidenta republiky opakovaně porušuje zákon,” sdělila Novinkám Peroutkova vnučka.

Zdůraznila, že rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné a není proti němu žádný opravný prostředek.

Prezident a jeho kancelář by měli jít příkladem celé zemi, a pokud je k něčemu pravomocně vyzve soud, tak to učinit
Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky

Podle verdiktu ze začátku září se Hrad musí omluvit Kaslové za to, že Zeman Peroutku opakovaně označil za autora článku „Hitler je gentleman”. Takový článek se ale nikdy nepodařilo najít, Zeman ale trvá na tom, že ho kdysi četl. Prezidentská kancelář se měla omluvit nejpozději dnes, což ale neučinila. Místo toho podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

To ale nemá samo o sobě odkladný účinek. O odložení vykonatelnosti rozsudku může NS rozhodnout teprve zpětně. Stejný postup zvolila ČSSD ve sporu s právníkem Zdeňkem Altnerem.

Hrad v dovolání argumentuje obavami, že omluvou by stát převzal za prezidentova slova zodpovědnost, což by mu mohlo způsobit újmu v podobě bezpočtu dalších žalob.

Kaslová řekla, že takový postup ji nepřekvapil. „Ale čekala bych, že prezident a jeho kancelář by měli jít příkladem celé zemi, a pokud je k něčemu pravomocně vyzve soud, tak to učiní,” konstatovala.

Anketa

Souhlasíte s postupem Hradu, který se navzdory verdiktu odmítá omluvit za slova o Peroutkovi?
Ano
34,3 %
Ne
65,7 %
Celkem hlasovalo 11796 čtenářů.

Reklama

Související články

Na Hrad dorazil rozsudek v kauze Peroutka

Pražský hrad v pátek ráno obdržel písemný rozsudek ve sporu ohledně výroků prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Podle mluvčího...

Výběr článků

Načítám