Hlavní obsah

Rozsudek ohledně Peroutky je vítězstvím Hradu 3:1, míní Mynář

Rozsudek soudu týkající se sporu o výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi je podle prezidentova kancléře Vratislava Mynáře vítězstvím Hradu. Zvažuje ale dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli vyjasnění otázky prezidentské indemnity, tedy jeho neodpovědnosti za výroky, které pronese. Ohledně postupu v záležitosti omluvy, kterou by měl Pražský hrad zveřejnit, se chce Mynář rozhodnout příští týden, uvedl v pátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman s kancléřem Vratislavem Mynářem a mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

Odvolací soud ve čtvrtek pravomocně rozhodl, že se kancelář prezidenta republiky musí omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za to, že Zeman novináře opakovaně označil za autora článku "Hitler je gentleman". Omlouvat se naopak nemusí za tvrzení, že Peroutka napsal "nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky", ani za Zemanovu úvahu o fascinaci intelektuálů zrůdným učením. [celá zpráva]

"Sportovní terminologií to je vítězství 3:1," řekl Mynář. Dokazuje to podle něj i reakce Kaslové, která výroky soudu označila za větší urážku než výroky prezidenta, a zvažuje proto dovolání.

"Co se týče obdržené branky. Já jsem zastáncem toho, že to, že se článek nenašel, pro mě není důkazem toho, že neexistuje," poznamenal kancléř. "Dodnes se v politickém, podnikatelském prostředí pohybují naprosto v pohodě lidé, na které určité složky, v určité době, určité služby také vytvořily určité spisy, které také záhadně zmizely v určitém období," řekl.

Jak v případě požadované omluvy bude postupovat, se chce rozhodnout příští týden. Existuje podle něj možnost požádání o odklad, Hrad to ale v současné době nezvažuje.

Dovolání Hrad zváží

Naopak zástupci Pražského hradu zvažují dovolání k Nejvyššímu soudu. "A to v jednom bodě, a sice aby se už konečně rozseklo, tak jak se to neudělalo z dob Václava Havla v tom známém sporu Cibulka versus Vydra, aby Nejvyšší soud rozhodl tu indemnitu pana prezidenta," uvedl Mynář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová u soudu

Petr Cibulka a Luboš Vydra se cítili poškozeni výrokem prezidenta Havla, že zveřejnění seznamu agentů StB způsobilo nezměrný počet lidských tragédií. Soud ale jejich žalobu zamítl.

Mynář zároveň uvítal, že odvolací soud přijal důkazy a argumenty Hradu. "Mohu říct, že mě překvapila ta osobní statečnost, že po prostudování všech důkazních materiálů tam přímo zaznělo, že pan Ferdinand Peroutka byl fascinován fašismem. Dokonce v tom výroku se šlo dál, tam ty záležitosti s tím antisemitou a rasistou, já si myslím, že to nejde nazvat jinak než vítězství tohoto sporu v náš prospěch," dodal.

Omlouvat se nebude Zeman, ale ČR

Podle rozsudku soudu se Hrad musí omluvit za dehonestující výroky dopisem do sedmi dnů od právní moci rozsudku, omluvu navíc musí po dobu 30 dnů vyvěsit na svých webových stránkách. Omlouvat se bude Česká republika prostřednictvím prezidentské kanceláře, nikoliv Zeman, který výroky vyřkl při výkonu funkce, a ne jako soukromá osoba.

Prezident pronesl výroky o Peroutkovi loni v lednu na konferenci k 70. výročí osvobození Osvětimi. Historici následně upozornili na to, že Peroutka zmíněný článek nenapsal a že autorem citátu o vlcích je novinář Jan Stránský. Prezident trvá na tom, že text o Hitlerovi četl. Peroutkova vnučka proto podala žalobu. Obvodní soud jí dal na jaře za pravdu v plném rozsahu, odvolací senát se však nyní Zemana částečně zastal.

Spor o "Hitlera gentlemana" Hrad prohrál, protože nedokázal článek dohledat a soudu předložil jiné Peroutkovy texty. Naopak ohledně výroku o vlcích není podle předsedy senátu Tomáše Novosada omluva na místě, protože Peroutka v některých svých článcích použil obsahově totožné výroky. Článek nazvaný "Češi, Němci a židé" soudce označil přímo za antisemitský, podle něj v něm Peroutka použil i vyloženě rasistické obraty jako "cizí látka" a "otrava z židovského elementu" nebo stereotypy o tom, že bohatí židé ničili Německo a Rakousko. Kaslové se rozsudek dotkl a zvažuje dovolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám