Hlavní obsah

Karlovarský kraj chce u vlády vyjednat převozy pacientů do Německa

Jednání o převozech pacientů z přetížených nemocnic v Karlovarském kraji do nemocnic v sousedním Německu se opětovně rozjelo. Vedení kraje kvůli tomu oslovilo vládu.

Foto: Slavomír Kuneš, ČTK

Fronta sanitních vozů před přetíženou nemocnicí v Chebu.

Článek

„Jsem přesvědčen, že je možná dohoda o sdílení lůžkové kapacity velmi aktuální,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) a připomněl, že denně je zejména z chebské nemocnice transportováno deset dvacet pacientů do nemocnic v Jihlavě, Mostu nebo v Teplicích.

Karlovarsko žádá převozy do Německa. Zvládneme to sami, odmítá vláda

Koronavirus

„Zároveň mi rada kraje uložila situaci dále řešit, včetně toho, abych se spojil s bavorskými protějšky a získal informace o dostupné lůžkové kapacitě,“ pokračoval hejtman, podle kterého je opakovaně oslovován představiteli měst, ale i občanů nebo peticemi, aby převoz pacientů do Německa nechal prostřednictvím vlády aktivovat.

„Stejně tak registruji vyjádření německých politiků, že na poskytnutí takové pomoci jsou připraveni. Uvědomujeme si, že to není nástroj k vyřešení situace, ale jedna z možností, které bychom měli využít souběžně s mezikrajským transportem v ČR,“ konstatoval Kulhánek s tím, že komunikace s příhraničními nemocnicemi začne, jakmile kraj obdrží reakci z bavorské strany.

Omezte kontakty, přidejte rozum, prosí ředitelé královéhradeckých nemocnic

Domácí

Kapacita lůžkové intenzivní péče v zemi se podle kraje blíží svým hraničním limitům. Z pohledu kraje nastala doba pro aktivaci spolupráce se SRN ohledně přeshraničních transportů pacientů.

Hejtman o tom informoval premiéra Andreje Babiše (ANO) během úterní videokonference hejtmanů s členy vlády. „Premiér potvrdil, že vláda má připraven rámec pro takovou spolupráci, jakmile o ni zažádá krajská koordinátorka pro intenzivní péči. Jeho slova potvrdil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO),“ dodala mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Naplněnost kapacit se blíží 90 procentům

V uplynulých dnech uvedl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, že přeshraniční pomoc bude aktivována při dosažení 90 procent naplněnosti národní kapacity lůžkové intenzivní péče, což je hranice, ke které se v současnosti kapacita přibližuje.

Do přetížené chebské nemocnice nastoupí dva vojenští lékaři

Domácí

Situace v SRN sice také není jednoduchá a země pokračuje ve vyhlášeném lockdownu až do 7. března. Přesto je v bavorském příhraničí nižší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, než tomu bylo v minulých týdnech v okrese Cheb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám