Hlavní obsah

Karlovarsku přibude onkologické centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onkologičtí pacienti žijící na Karlovarsku by se mohli v příštích letech dočkat specializovaného Komplexního onkologického centra (KOC). Mluví se o něm několik let, k finálnímu rozhodnutí ale chyběla politická vůle. Pacienti se tak musí na náročnou léčbu nebo pro speciální léky trmácet do Plzně, Ústí nad Labem nebo až do Prahy.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Onkologické centrum v Ústí nad Labem.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví teď chystá změnu. O tom, zda se centrum vybuduje v nemocnici v Chebu, nebo v Karlových Varech, má být definitivně jasno začátkem května.

„Není to v rovině úvah. V Karlovarském kraji vznikne Komplexní onkologické centrum,“ potvrdil Právu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Počítá, že na to vyčlení peníze z Národního fondu obnovy.

„I když tam třeba nebude moci být úplně vybavené komplexní centrum kvůli lékařům, tak chci, aby nad ním mělo záštitu jasně definované centrum třeba v Plzni nebo Praze, tak aby pacienti věděli, že nejsou v komplexních centrech jiných krajů druhořadými pacienty,“ doplnil.

Klinická studie protinádorového přípravku vypadá slibně, pochvaluje si společnost Sotio

Věda a školy

Rozhodnutí, kde přesně specializované centrum vznikne, chce nechat na jiných. Debata se o tom povede mimo jiné začátkem května.

„Jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví a s dalšími dotčenými institucemi je naplánováno na začátek května. Diskutovat bychom měli o záměru samotném i o umístění centra,“ sdělil Právu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že teprve pak budou veřejnost informovat.

Za léčbou do Plzně

„Z odborného hlediska musím říct, že jsme vždy považovali za špatné, že tam KOC není. Jeho vybudování určitě dává smysl,“ řekla Právu předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová.

V Olomouci testují unikátní lék na rakovinu prostaty

Domácí

Komplexní centra na rozdíl od běžných oddělení nemocnic mají lůžkovou i ambulantní péči a jsou vybavena nejmodernějšími přístroji, díky čemuž je možné poskytnout náročnou léčbu. Koncentrují se tam i přední specialisté. V Česku jich funguje aktuálně patnáct, některá jsou složena z více pracovišť. Alespoň jedno je v každém kraji – až na Karlovarský. Pro Středočeský kraj je „spádová“ Praha, kde jsou centra tři. Nedávno prošla celá síť reakreditací.

„A bylo konstatováno, že je tam velká migrace z Karlovarského kraje směrem na Plzeň a na Prahu s tím, že je to pro pacienty obtížné. Z toho vychází, že by bylo dobré tuto situaci řešit, a teď se našla vhodná doba,“ doplnila Prausová.

Baletka Anna z Kyjeva chce leukemii položit na lopatky

Válka na Ukrajině

Jako přednostka onkologické kliniky v pražské FN Motol potvrzuje, že k nim pacienti z nejzápadnějšího kraje republiky přijíždějí. Stejně tak do FN v Plzni. „O karlovarské nemocné jsme zvyklí se v rámci KOC Plzeň starat. Jejich počet narůstá rovnoměrně s nádorovou incidencí,“ uvedl přednosta tamní kliniky a vedoucí plzeňského centra Jindřich Fínek.

Otázka vybudování stejného centra na Karlovarsku je podle něj otázkou politickou, nikoliv medicínskou. „Medicínský pohled preferuje velkoobjemová, personálně zajištěná pracoviště pro spádovou oblast o zhruba 0,8 až 1 milionu obyvatel,“ vysvětlil.

Z nákazy virem HIV se vyléčila první žena

Věda a školy

Změna postoje?

O vybudování centra v Karlovarském kraji se mluví řadu let. V roce 2013 snahy vedení kraje ztroskotaly podle iDnes na negativním stanovisku onkologů. Hrozilo prý, že nebudou peníze a specialisté.

Loni zase zařízl modernizaci vybavení v chebské nemocnici z evropského programu exministr Jan Blatný (za ANO), dnes Válkův externí poradce. Kraj podle něj tehdy nesplňoval potřebné podmínky pro dotaci, jelikož nemá plnohodnotné onkologické centrum.

V minulých letech si Karlovarsko drželo přední příčky ve výskytu některých druhů rakoviny, například karcinomu plic. V roce 2020 se v kraji léčilo s některým z onkologických onemocnění téměř devět tisíc lidí, které eviduje VZP. Ročně odhalí lékaři v Česku zhoubné nádory u 87 tisíc pacientů. Asi 28 tisíc osob s touto diagnózou každý rok zemře.

Pokračují i přípravy na vznik Českého onkologického institutu, který má vyrůst z rozšířeného centra ve FN Motol. Babišova vláda původně zamýšlela vybudovat ho ve FN Královské Vinohrady, od čehož současný kabinet upustil. Stále se však čeká, až nový záměr v motolské nemocnici oficiálně schválí vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám