Hlavní obsah

Z nákazy virem HIV se vyléčila první žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První žena se vyléčila z nákazy virem HIV, ohlásili vědci v úterý. Jde o Američanku, které se teď přezdívá „pacientka z New Yorku“. Už potřetí se tak podařilo vyléčit onemocnění HIV/AIDS pomocí transplantace kmenových buněk, informovala zahraniční média včetně agentury Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Buňka napadená virem HIV.

Článek

Pacientka byla jako HIV pozitivní diagnostikována roku 2013. U ženy, kterou lékaři popsali jako „středního věku a smíšené rasy“, byla čtyři roky po diagnóze HIV objevena navíc i leukémie (rakovina krevních buněk), napsala zpravodajská stanice CNN.

AIDS neboli syndrom získaného selhání imunity je soubor příznaků a infekcí, který je následkem poškození imunitního systému člověka virem HIV. Nemoc HIV/AIDS byla poprvé zaznamenána v roce 1981 a od té doby se jí nakazily desítky milionů lidí, nejhůře postižené jsou některé africké státy.

Před čtyřmi lety, v roce 2018, pak podstoupila transplantaci kmenových buněk, což nakonec zbavilo její tělo viru a rakoviny. Lékaři z newyorské nemocnice New York-Presbyterian Weill Cornell Medical Center v jejím těle poté už přítomnost viru HIV neodhalili, tj. testy jsou negativní, což potvrzuje úspěšnost terapie.

Zemřel spoluobjevitel viru HIV Luc Montagnier

Evropa

Nicméně jak upozorňuje list The Washington Post, měli bychom nadále hovořit pouze o „potenciálním vyléčení“, neboť škodlivé buňky se mohou v budoucnu vrátit. Aktuální situace je však taková, že žena je už nějakou dobu „funkčně uzdravená“ (tzn. zdravá a bez příznaků) poté, co podstoupila vzácnou, ovšem poněkud riskantní léčbu kmenovými buňkami v boji proti viru a zároveň proti nádorovému onemocnění.

Riziková léčba se nedoporučuje u všech

Vzhledem k tomu, jak je daná léčba invazivní a riziková, ji odborníci doporučují využívat pouze u pacientů s rakovinou v pokročilejším stadiu, u kterých je bez výraznějšího lékařského zásahu vysoká pravděpodobnost úmrtí, připomíná server The Daily Mail.

Téměř nikdo z léčených HIV pozitivních v Česku není infekční

Domácí

Po diagnóze leukémie dostala žena vysoké dávky chemoterapie, která poškodila její krevní buňky. Později u ní proběhla transplantace kmenových buněk od dospělého člena rodiny, aby se doplnila hladina vlastních krvinek. Poté mohly přijít na řadu kmenové buňky z kostní dřeně od dárce.

Aby mohli lékaři provést tuto léčbu, museli nejprve najít dárce, který má vzácnou mutaci, díky níž jsou nositelé vůči viru HIV imunní. Dárců kostní dřeně se zmíněnou mutací je však velmi málo a transplantace je příliš riskantní na to, aby mohla být v širším měřítku využívána.

Vakcína proti HIV od J&J vyloženě zklamala

Zahraniční

„Toto všechno nám především ukazuje, že léčba je skutečně možná, a vědci musejí pokračovat v práci, aby našli vhodný lék,“ konstatovala pro agenturu Reuters profesorka Sharon Lewinová z Mezinárodní společnosti pro AIDS, expertka na infekční choroby.

První člověk vyléčený z HIV zemřel na rakovinu

Oficiálně první člověk, který dal světu naději, že nákaza virem HIV může být léčitelná, zemřel v září 2020 na rakovinu. Když před 14 lety Američan Timothy Ray Brown podstoupil kvůli leukémii transplantaci kmenových buněk z kostní dřeně, zbavil se tehdy nejen rakoviny, ale i nemoci AIDS. Bohužel se mu však rakovina vrátila.

První člověk, který se vyléčil z HIV, zemřel na rakovinu

Zdraví

Lékaři u Browna zjistili HIV v roce 1995 a po 11 letech se u něj rozvinula ještě leukémie. V roce 2007 a poté znovu v následujícím roce mu lékaři v Berlíně transplantovali kostní dřeň od dárce s vhodnou mutací.

Strategie uplatněná u daného „berlínského pacienta“ od té doby zjevně vyléčila nemoc HIV/AIDS u dalších lidí, ale také v řadě jiných dalších případů selhala, uvádí web televize NBC. Někteří jedinci – lékařsky zdokumentované jsou případy dvou žen – se zase uzdravili „přirozeně“.

Argentinka překonala HIV bez léčby

Amerika

I proto se různé zdroje liší v konkrétním údaji, kolikátá že „pacientka z New Yorku“ byla. Podle agentur CNN, Reuters a Washington Post se před ní léčba kmenovými buňkami zdárně uplatnila u dvou mužů, NBC však hovoří o třech – přímo ale zmiňuje jen Browna.

Vyléčil se druhý pacient nakažený virem HIV

Evropa

O oficiálně druhém člověku na světě, který se vyléčil z nákazy virem HIV, jenž způsobuje nemoc AIDS, informovala média v březnu 2020. Za vyléčením tohoto muže z Londýna („londýnský pacient“) stála rovněž transplantace kostní dřeně, kterou podstoupil kvůli rakovině.

V Nizozemsku identifikovali nový superkmen HIV

V této souvislosti je třeba zmínit, že vědci v Nizozemsku nedávno odhalili nový supermutantní kmen viru HIV. Má název VB a způsobuje, že infikovaní jedinci onemocní chorobou AIDS dvakrát rychleji než s dosud známými variantami viru.

V Nizozemsku objevili nový superkmen HIV

Evropa

Odborníci současně uklidňují, že po zahájení léčby pacienti nakažení touto variantou mají podobnou obnovu imunitního systému a míru přežití jako ti, kteří jsou nakaženi jinými kmeny HIV. Důležité je ale obecně vždy včasné odhalení nákazy a rychlé nasazení léčby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám