Hlavní obsah

V Olomouci testují unikátní lék na rakovinu prostaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Novou naději pro pacienty s pokročilým a nynějšími metodami nevyléčitelným stadiem prostaty přináší terapie, kterou nyní v klinické studii testují jako jediní v Česku odborníci ve Fakultní nemocnici v Olomouci (FNO).

Foto: ČTK

Nová terapie má pomoci tam, kde už nepomůže operace.

Článek

Pacientům aplikují nové radiofarmakum 177Lu-PSMA-617, které dokáže v těle nádorové buňky najít, navázat se na ně, ozářit je a zničit, a to bez vážnějších vedlejších účinků.

Nová terapie představuje pro nemocné velkou naději na získání kontroly nad touto nemocí. Nevyléčí je sice úplně, ale může pacientům významně prodloužit a zkvalitnit život.
Hana Študentová, primářka onkologické kliniky FNO

Podle primářky onkologické kliniky FNO Hany Študentové je nová léčba určena pro pacienty po selhání hormonální terapie, u nichž se rakovina prostaty dostala do nevyléčitelné fáze. Mimo klinickou studii zatím není dostupná.

Velká naděje

„Nová terapie představuje pro nemocné velkou naději na získání kontroly nad touto nemocí. Nevyléčí je sice úplně, ale může pacientům významně prodloužit a zkvalitnit život,“ uvedla primářka, která má studii v Olomouci na starosti. Po diagnostické stránce se na ní podílí i Masarykův onkologický ústav Brno.

Nedávejte šanci rakovině děložního hrdla

Styl

Podle odborníků je protinádorová léčba pomocí 177Lu-PSMA-617, na jehož vývoji se spolu s několika kolegy z Centra pro výzkum rakoviny v německém Heidelbergu podílela česká vědkyně, jaderná chemička Martina Benešová, vysoce inovativní.

„Jedná se o radiofarmakum, které se váže na prostatický specifický membránový antigen, jenž se v hojné míře nachází na nádorových buňkách karcinomu prostaty. Radiofarmakum se aplikuje intravenózně a radionuklid 177Lu vyzařuje záření beta, které zničí nádorové buňky,“ vysvětluje přednosta kliniky nukleární medicíny FNO Pavel Koranda.

Zájemci se mohou hlásit do studie

Novou terapii zkoušejí v Olomouci u několika pacientů. Vůbec první aplikace radiofarmaka 177Lu-PSMA-617 zde proběhla loni 25. srpna. Dosavadní poznatky jsou tu sice povzbudivé, podle Študentové je nicméně předčasné hovořit o konkrétních výsledcích klinického zkoušení, které by mělo prokázat, že nový lék je lepší než léčba standardními metodami.

„Studie je stále otevřená. Hlásit k účasti se mohou další lidé,“ zdůraznila primářka s tím, že přijmout je ale možné jen pacienty v poslední fázi nemoci.

V USA schváleno

Účinky nového léku jsou nyní zkoumány na řadě klinik ve světě. Nejdále jsou zatím v USA. Tam již byl jeho efekt dostatečně prokázán a radiofarmakum s obchodním názvem Novartis Pluvicto s účinnou molekulou PSMA-617 americká léková agentura FDA schválila jako lék určený pro pacienty, u kterých jiné terapie selhaly. „Předpokládá se, že v Evropě by se tak mohlo stát koncem roku,“ doplnila Študentová.

Do Česka převezli 25 malých pacientů s rakovinou

Válka na Ukrajině

V ČR lékaři každoročně odhalí rakovinu prostaty u přibližně osmi tisíc mužů, zhruba 1500 jich každý rok na tuto nemoc umírá. Často se přitom jedná o případy, kdy by prevence a včasná léčba mohly nepříznivou diagnózu zvrátit.

I proto se urologové zaměřují na osvětu a dlouhodobě upozorňují na to, že karcinom se zpočátku neprojevuje a v těle může růst léta bez povšimnutí. Svědčí o tom i to, že mezi nově zjištěnými případy je u přibližně pětiny onemocnění již v pokročilé fázi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám