Hlavní obsah

Karlovarsko 87, Zlínsko 55. Zdravotnictví denně zveřejňuje čísla, jimiž se však neřídí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice již delší dobu platí nejpřísnější pátý stupeň opatření protiepidemického systému (PES). Navzdory tomu je v rámci republiky pohledem stejného systému situace diametrálně odlišná. Zatímco Zlínský kraj se momentálně může pyšnit indexem rizika na úrovni 55 bodů, v Karlovarském je na úrovni 87 bodů.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) před časem označil Karlovarský kraj za „nejhorší ve všem”. Následně toto své prohlášení poněkud otupil, neboť označil Cheb za město v Královéhradeckém kraji. I tak je pravdou, že alespoň index rizika se na západě Čech drží od 9. ledna nad celorepublikovým průměrem a momentálně převyšuje celorepublikový index o 14 bodů.

Cheb leží v Královéhradeckém kraji, řekl Babiš. Dvakrát

Domácí

Diametrálně odlišná je optikou systému situace ve Zlínském kraji. Tam od poloviny ledna dochází k setrvalému poklesu indexu rizika, který je na úrovni třetího stupně a pod celorepublikovou hodnotou.

Podobná čísla hlásí momentálně pouze Moravskoslezský kraj, kde je index na 60 bodech. Praha, která byla dlouhou dobu regionem s nejnižších indexem rizika, již delší dobu kolísá v průměrných hodnotách.

Blatný: PES už není relevantní

Čísla krajů každý den počítá a zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. Jeho šéf Jan Blatný (za ANO) ale přiznal, že systém teď není relevantní. Vláda se jím neřídí.

Protiepidemický systém vláda zavedla kvůli přehlednosti a predikovatelnosti opatření. Stanovila v něm, za jakých okolností může probíhat rozvolnění, a stejně prezentovala i podmínky pro zpřísňování restrikcí. Výpočet probíhá na základě konkrétních parametrů, jako je šíření nákazy, pozitivita testů či počty nakažených seniorů.

Index rizika se od 14. ledna pohybuje na úrovni odpovídající 4. stupni. Vzhledem k vývoji situace vláda k rozvolnění nepřistoupila, a naopak minulý týden přistoupila k dalším omezením.

Blatný v této souvislosti připomněl, že vládní systém, respektive na něj navázaný index rizika, není pro další vývoj relevantní kvůli vysokému počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Původně chtěl ministr vládě předložit upravený systém, k čemuž však nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám