Hlavní obsah

Kaddáfí možná kvůli bulharským sestrám zavře ambasádu v ČR

Právo, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjský režim plukovníka Muammara Kaddáfího se chystá uzavřít své diplomatické zastoupení v Praze. Krok, který přichází v době zvýšeného zájmu západních států o Libyi, a zejména o její ropu, podle různých signálů zřejmě souvisí s kauzou pěti bulharských sester odsouzených libyjskou justicí k smrti za údajné záměrné nakažení stovek dětí virem HIV.

Článek

"Z Tripolisu přicházejí náznaky, že omezí své diplomatické zastoupení v několika evropských zemích. Kromě Česka, které v souladu se stanoviskem Evropské unie označuje proces s bulharskými zdravotnicemi za zmanipulovaný a nespravedlivý, jde i o Dánsko a Nizozemsko, což jsou dva státy, které velmi tvrdě tlačí na propuštění Bulharek," upozornil český diplomat obeznámený se situací. "Na seznamu bylo původně i Slovensko, avšak poté, co v únoru přijel do Tripolisu slovenský premiér Fico, byla Bratislava ze soupisu vyškrtnuta." Fico v Tripolisu označil Bulharky za pachatelky, za což sklidil pochvalu hostitelů.

Po ambasádě přijde na řadu škola

Český diplomat upozornil, že zatím přicházejí protichůdné signály, zda má být ambasáda v Praze uzavřena kompletně, anebo jen omezen její provoz. "Libye možná čeká, že tam také vyšleme nějakou vysokou delegaci," spekuluje tento zdroj. Českým úřadům ale Tripolis dosud žádný oficiální dokument nezaslal.

Zastoupení ostatních arabských států v Praze již ale obdržela konkrétní oznámení: velvyslanectví má být ke konci června zcela zavřeno a českou agendu bude spravovat libyjský velvyslanec sídlící ve Vídni.

V oficiální rovině se sice hovoří o ekonomických motivech zrušení úřadu, mezi arabskými diplomaty v ČR ale koluje zcela jiné vysvětlení - nedobré vztahy mezi Libyí a Českem. "Mimo jiné to znamená i uzavření libyjské školy v Praze - jediné, kam mohly chodit arabské děti," upozornil zdroj z pražské arabské komunity.

Mezinárodní společenství drželo Libyi léta v izolaci a pod sankcemi kvůli její účasti na mezinárodním teroru. V roce 2003 se trend začal otáčet, když Kaddáfí slíbil vyplatit odškodné pozůstalým po 270 obětech atentátu na americký boeing nad skotským Lockerbie a zřekl se zbraní hromadného ničení. Nyní je tak Libye i přes spornou podstatu Kaddáfího vlády vnímána jako vítaný zdroj ropy a cíl investic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám