Hlavní obsah

K očkování se už přihlásilo přes 165 000 mladých od 16 let

Novinky, ČTK, jas, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od půlnoci se k očkování zaregistrovalo přes 165 tisíc osob ve věku mezi 16 a 29 lety. Data ministerstva zdravotnictví na svém Twitteru zveřejnila Chytrá karanténa. K očkování se tak nyní mohou registrovat všichni lidé nad 16 let, přičemž v průběhu léta by se mohlo očkování otevřít i pro děti od 12 let.

Článek

„Dnes, krátce po půl jedenácté hodině jsme překročili 165 tisíc nově registrovaných pro očkování ve věkové skupině 16-30 let,” stojí na sociální síti Chytré karantény.

V Česku je mladých lidí mezi 16 a 29 lety podle statistiků přibližně 1,485 milionu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila použití očkovací látky od firmy Pfizer/BioNTech i pro lidi od 12 let. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu odhadl, že očkování skupiny 12+ vláda spustí nejpozději ve druhé polovině léta.

„Ale to bych spekuloval, bude záležet na zájmu generace 16+,” uvedl. V pátek na Twitteru požádal, aby se lidé k očkování registrovali. „Je čas se vrátit zpět k normálnímu životu,” uvedl.

Očkovat proti koronaviru se v ČR začalo loni koncem prosince. První dávku dostal premiér Babiš a následně se mohli hlásit nejstarší senioři a další přednostní skupiny důležité pro chod státu.

Očkovací statistiky: Senioři čekající na termín a malý zájem třicátníků

Domácí

Osmdesátníci se očkují od poloviny ledna, sedmdesátníci od začátku března. S každou další věkovou skupinou podíl registrovaných klesá. Mezi čtyřicátníky projevila zájem o očkování zhruba polovina. Zatím poslední skupinou, pro kterou byla spuštěna registrace, byli od 26. května lidé ve věku 30 až 34 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám