Hlavní obsah

Jurečka: Zeman by už znovu neměl kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman by podle 1. místopředsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky neměl znovu kandidovat. Nevadí mu prezidentův zdravotní stav, nýbrž jeho výroky a činy. V neděli to uvedl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Například s tím, že hradní kancléř Vratislav Mynář je stále ve funkci bez bezpečnostní prověrky, dále mu vadí "vtípky" prezidenta s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem na téma likvidace novinářů.

KDU-ČSL bude nasazení svého kandidáta na prezidenta řešit po květnovém sjezdu, případně již na něm. Šéf strany Pavel Bělobrádek již dříve řekl, že nepředpokládá, že by sjezd někoho nominoval.

"Miloš Zeman by vůbec neměl kandidovat. S takto závažnými pochybeními si myslím, že tato země si zaslouží lepšího prezidenta," řekl Jurečka. Jako další prezidentovo pochybení přidal kauzu s hledáním článku Ferdinanda Peroutky. Jurečka by si přál, aby ještě svůj vztah ke kandidatuře zvážil bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart.

Místopředseda hnutí ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že strana o svém možném kandidátovi ještě nerozhodla. Podle něj by se mělo uskutečnit referendum uvnitř hnutí, rozhodnut by se mělo během prázdnin.

Zatím jsou podle dubnového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas největšími protivníky současného prezidenta Zemana textař a podnikatel Michal Horáček a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Zemanovi byla v Číně znát únava

Při návštěvě Číny, kterou ve středu v Šanghaji završí prezident Miloš Zeman, byla na české hlavě státu několikrát znát únava. Okolí mu muselo často pomáhat při...

Výběr článků

Načítám