Hlavní obsah

Ještě nefotit! Čekáme na Zemana. Prezidentova pohybová indispozice zkomplikovala focení na summitu v Číně

Společné fotografování účastníků summitu o Nové hedvábné stezce, jehož se v rámci své návštěvy Číny zúčastnil i prezident Miloš Zeman, provázela drobná komplikace v podobě čekání na českou hlavu státu. Zatímco ostatní aktéři se na prostranství, kde se fotografování odehrálo, odebrali takříkajíc po svých, českou hlavu státu muselo přivézt golfové vozítko.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Státníci museli čekat, než Zemana přivezli na společné fotografování Video: repro Novinky, Reuters

 
Článek

Zeman má v Číně náročný program a cesta přímo navázala na předchozí návštěvu Libereckého kraje.

Jednání i schůzky prezidenta zjevně zmáhají, což bylo patrné z televizních záběrů, na nichž musel být prezident opakovaně podpírán ochrankou.

Foto: Kenzaburo Fukuhara, ČTK/AP

Miloš Zeman po vystoupení na summitu k Nové hedvábné stezce

Agentura Nová Čína zveřejnila nesestříhané video, na němž je zhruba od čtvrté minuty vidět, s jakými pohybovými potížemi se český prezident potýká.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k náročnému programu tvrdí, že „leckterý mladší politik by při takovém vytížení skončil hospitalizován”. Na Twitteru pak v reakci na množící se spekulace o prezidentově vitalitě konstatoval, že Zeman „tvrdě maká” ve prospěch země a občanů.

Snad v reakci na prezidentův dovoz na fotografování pak připomněl amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, který dovedl USA k vítězství ve druhé světové válce, ačkoliv byl po obrně mnoho let upoután na invalidní vozík.

Zeman má potíže s chůzí v souvislosti s polyfunkční neuropatií, kvůli níž mj. v březnu ztratil v Olomouci botu. Vedle toho se potýká rovněž s cukrovkou. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Zeman v Olomouci klopýtl a přišel o botu, zachránila ho manželka s ochrankouVideo: Prima FTV

Před pár měsíci přitom prezidentská kancelář neváhala prezidenta zvěčnit na běžkách.

Foto: Kancelář prezidenta ČR

Prezident Miloš Zeman na běžkách.

Zeman v Číně jednal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, ruským prezidentem Vladimirem Putinem a účastnil se též jednání v rámci summitu a finančního fóra. Poklonil se rovněž obětem nakingského masakru, při němž bylo v roce 1937 Japonci povražděno mnoho Číňanů.

Foto: Pool, Reuters

Společná fotografie státníků

Nová Čína k návštěvě památníku v Nankingu poznamenala, že Zeman je prvním úřadujícím prezidentem a druhou hlavou cizí země, která hned po dánské královně Markétě II. uctila památku více než 300 000 obětí masakru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám