Hlavní obsah

Jsou drzí, kamery jim nevadí, říká o gangu zlodějů obyvatel Osnice u Prahy

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středočeský kraj

„Přišli normálně zepředu, nešli ani od pole, a čtyřicet minut se pohybovali na pozemku, než do domu vnikli. Pak už to ale byla pětiminutová záležitost. Stalo se to v půl deváté večer, všichni sousedi jsme byli doma a nikdo jsme nic nezaznamenali,“ popisuje průběh jedné z krádeží obyvatel Osnice, jehož jméno redakce zná, ale nepřál si být jmenován.

Gang zlodějů JeseniceVideo: Novinky

 
Článek

Právě rychlost vloupání, časové rozmezí i drzost zlodějů jsou spojujícími prvky 123 krádeží, ke kterým došlo od září po celém Středočeském kraji. Jen v regionu Praha venkov - jih, kam spadá i Jesenice, evidovala policie již 64 případů. K poslední krádeži tam došlo během silvestrovské noci, a to hned ve třech domech za večer.

Postup mají zloději vždy stejný. „Jde o vloupání od 16 do 22 hodin. Brzy se stmívá. Zajímá je zejména finanční hotovost a šperky, aby se mohli po akci volně pohybovat. Jde o organizovanou skupinku, která má zkušenosti, ví, jak působit na místě. Významná je i rychlost, stopy se k nám dostanou pozdě,“ vysvětlil už dříve kriminalista Miroslav Havránek.

Foto: Policie ČR

Mapa znázorňuje počet vloupání v jednotlivých územních odborech, která má na kontě gang zlodějů.

Ani výběr lokalit není náhodný. „Jedná se především o satelitní městečka Středočeského kraje v blízkosti Prahy, kde je předpoklad, že v těchto novostavbách a rodinných domcích budou jejich obyvatelé movitější,“ vysvětluje ředitel Cechu mechanických zámkových systémů ČR (CMZS) Tomáš Pospíšil, který s policií a ministerstvem vnitra dlouhodobě spolupracuje.

Policie stále tápe

„Viděl jsem záznamy z kamer v obci Herink, kde mají sousedé natočeno, jak jim pobíhají po zahradách pod kamerami, fotí si, kde ty kamery jsou, a je jim to úplně ukradené,“ popisuje obyvatel z Osnice a dodává, že zloději se policie rozhodně nebojí.

Foto: Policie ČR

Zloději, kteří vykrádají domy v okolí Prahy.

Policie na řešení situace vytvořila speciální policejní tým. Zároveň ale přiznává, že zatím nemá mnoho detailních informací. Neví, jaký je počet zlodějů, a není schopna odhalit jejich přesný věk ani národnost. „Pachatelé budou pravděpodobně mladí, protože jsou fyzicky velmi zdatní a překážky jim nedělají problém. Jsou velmi organizovaní a pracují v několikačlenných skupinkách,“ popsal gang mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

Tvrzení podporuje i další soused z Osnice, který o zlodějích mluví jako o parkouristech nebo vycvičených vojácích. „Jsou organizovaní a musí jich být víc. Okradli tu jeden barák, a jakmile k místu najela policejní auta, tak mezitím na druhé straně vesnice udělali další dva,“ dodává.

„Ze zkušenosti víme, že velmi pravděpodobně může jít o zahraniční gangy, které sem přijíždějí organizovaně a páchají tuto činnost pár týdnů. Následně odjíždějí a přijíždějí sem zase jiné, aby tak vyšetřovatelům komplikovaly práci,“ vysvětluje cechmistr Tomáš Pospíšil.

Právě rychlost a propracovanost vloupání jsou jedny z hlavních důvodů, proč se zlodějům stále daří policii unikat. Dalším důvodem je podle obyvatel Jesenice-Osnice také velká míra drzosti, zloději se totiž pouští do akce i přesto, že obyvatelé domu mohou být doma.

„Je nás tu na ulici asi dvacet rodin. V pět večer jsme si všichni dali schůzku uprostřed ulice, abychom se domluvili, jak postupovat dál. Stáli jsme venku asi 15 minut, když sousedovi zavolala dcera, že jim někdo chodí po zahradě. Než jsme tam stihli doběhnout, byl sešlapaný plot a už bylo po všem,“ popisuje průběh loupeže další obyvatel Osnice, který si nepřál být jmenován.

Největším problémem je podle místních starostů podstav policie. „Snažím se věci nekomentovat tak, abych prozrazoval taktiku policie, protože ta v této fázi dělá maximum pro to, aby tu skupinu dopadla. Mohu potvrdit, že došlo k masivnímu navýšení hlídkové činnosti policie v regionu Praha-východ. Je tam násobně více hlídek, než je standardní stav,” řekl k tomu minulý týden ministr vnitra Jan Hamáček.

Lidé vzali ochranu i do vlastních rukou

Obyvatelé Osnice najali bezpečnostní firmu a stejně jako v Novém Habří založili i vlastní domobranu. Právě díky ní se podle jednoho z místních a místostarosty Jesenice u Prahy Martina Kuruce podařilo jednu krádež zmařit.

Foto: Novinky

Obyvatelé Osnice si najali soukromou ochranku proti zlodějům.

„Placená security jsou dva lidé, kteří od setmění do pozdějšího večera jezdí ulicemi. A co se týká nás, tak se dali chlapi dohromady, zapojili jsme i více kamer, termokamer, fotopastí atd. Zatím od té doby nebyl žádný úspěšný pokus. Byl jeden neúspěšný, kdy se díky termokamerám podařilo zloděje vyplašit,“ řekl minulý týden Novinkám Kuruc.

Tiskový mluvčí Zdeněk Chalupa představil i sérii opatření, kterými se lidé mohou částečně chránit sami. „Zapojte časové spínače, nechte rozsvíceno, nahlašujte SPZ, nesdílejte na soc. sítích, že jedete na dovolenou, zapněte bezpečnostní systémy a čidla,“ vyzývá dále policie a vznik domobran vítá.

Zabezpečte se! Vyzývá preventivní mobilní aplikace

Pomoct by mohla i preventivní mobilní aplikace Zabezpečte se, která je ke stažení zdarma. Jejím hlavním úkolem jsou ucelené rady veřejnosti, jak správně a hlavně účinně a prakticky zabezpečit svůj majetek.

„V aplikaci se mohou lidé dozvědět konkrétní rady, jak správně zabezpečit například dveře, okenice i balkony, a dočtou se i příslušné normy a co všechno mají při instalaci požadovat,“ vysvětluje cechmistr Tomáš Pospíšil, který na aplikaci spolupracoval s policií ČR i ministerstvem vnitra.

Foto: Policie ČR

Gang zlodějů Jesenice

Podle policejních statistik počet krádeží v bytech, chatách i rodinných domcích ve Středočeském kraji dlouhodobě klesal. Od roku 2014 se celkový počet vloupání snížil téměř na třetinu. Gang zlodějů, který ve Středočeském kraji řádí od září minulého roku, však každoroční pokles prudce zastavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám