Hlavní obsah

Jizerskohorské bučiny jsou na seznamu UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Jizerskohorské bučiny se dostaly na seznam světového přírodní a kulturního dědictví UNESCO. Rozhodl o tom ve středu Výbor světového dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu. Bučiny jsou na seznamu jako první přírodní lokalita v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Lokalita Jizerskohorské bučiny se nachází poblíž Oldřichova v Hájích

Článek

Jizerskohorské bučiny zabírají plochu zhruba 27 kilometrů čtverečních na severním úbočí Jizerských hor od Oldřichova v Hájích po Lázně Libverda.

Území je pozoruhodné smíšenými a bukovými lesy na strmých svazích s unikátní geomorfologií. Nejcennější vnitřní část má zhruba deset kilometrů čtverečních a kolem je ochranné, zhruba 17kilometrové pásmo.

Jde o jednu z nejzachovalejších a přírodně nejcennějších částí v CHKO Jizerské hory.

Prohlédněte si 36 úchvatných míst, která jsou nově na seznamu UNESCO

Cestování

Ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) František Pelc po zkušenostech z jiných přírodních lokalit zařazených na seznam UNESCO nepředpokládá ani, že by zájem turistů o toto místo výrazně stoupl. „Navýšení návštěvnosti kvůli fenoménu UNESCO je zpravidla v řádech procent, pět, deset, dvacet. To není nic dramatického,“ řekl .

Podle regionálního šéfa AOPK Jiřího Huška na severní svahy nemíří zdaleka tolik turistů jako do jiných částí Jizerských hor. „Chodí tam lidé, kteří vyhledávají více přírodní krásy. Ono je to také terénně mnohem složitější, je to namáhavější. Je to lokalita, kde se na kole nelze pohybovat s výjimkou Viničné cesty,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám