Hlavní obsah

Na Liberecku se šíří jihoafrická mutace viru

Právo, Michael Polák
Aktualizováno

Šest celníků z výcvikového kynologického zařízení v Habarticích na Liberecku, kde probíhá výcvik psů zaměřených na vyhledávání kontrabandu, se nakazilo jihoafrickou mutací koronaviru. Mutace se rozšířila i do rodin celníků, ve kterých už je 11 nemocných. Hygienici už také vědí, že přes nakažené rodinné příslušníky se virus dostal i do jedné liberecké firmy, kde byla jihoafrická mutace zjištěna u tří lidí.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid

Článek

Ze šesti nakažených celníků dva pracovali na letišti Václava Havla v Praze. Podle Krajské hygienické stanice v Liberci se celníci kynologové pravděpodobně nakazili, když na letišti koncem února kontrolovali cestující vracející se ze zájezdu do Zanzibaru. Minimálně jeden z těchto cestujících byl totiž jihoafrickou mutací viru nakažený. Odhalil to jeho PCR test, který zpracovávala laboratoř v Krajské nemocnici v Liberci.

„V laboratoři byla u tohoto vzorku vyšetřena mutace, kterou následně potvrdila Národní referenční laboratoř,“ uvedl liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta.

Pro nakažené jihoafrickou mutací budou platit jiná pravidla karantény

Domácí

Celníci ale tuto možnost odmítli. „Zbylí čtyři jsou civilní zaměstnanci, kteří na letišti vůbec nebyli,“ řekla Právu mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Na nakažené celníky přišli hygienici při takzvaném screeningu mutací, při kterém se zaměřují na podezřelé příznaky nemoci. Ty se totiž objevily u jednoho z civilních zaměstnanců habartického kynologického cvičiště, který přišel do kontaktu s kolegy pracujícími na letišti. Po tomto zjištění následoval rychlý zásah hygieniků.

„Epidemiologickým šetřením jsme vyhledali a hromadným odběrem otestovali 16 osob ze státní správy, které byly v kontaktu. Celkově bylo z organizace státní správy detekováno šest pozitivních případů. Dále jsme vyhledali dalších 11 pozitivních kontaktů v rodinách. V jednom případě došlo přes rodinného příslušníka k přenosu na pracovišti liberecké firmy, kde se vyskytly další tři případy,“ informoval Vladimír Valenta s tím, že všechny pozitivně testované osoby měly jihoafrickou mutaci.

Vakcína od Pfizeru je účinná proti brazilské variantě koronaviru

Koronavirus

„V tuto chvíli pokračujeme ve vyhledávání dalších kontaktů všech pozitivních a zajistili jsme hromadný odběr kontaktů na pracovišti,“ doplnil liberecký krajský hygienik.

Laboratoř v liberecké nemocnici, která zachytila vzorek cestujícího ze Zanzibaru, pokračuje v prověřování všech pozitivních vzorků a hledá mezi nimi další případy jihoafrické mutace. Podle libereckých hygieniků se ale žádný další zatím neobjevil.

„U našich zaměstnanců neevidujeme výskyt nákazy jihoafrické mutace onemocnění covid-19 a ani jsme takovou informaci neobdrželi od jiných subjektů, které na pražském letišti působí,“ sdělila Novinkám mluvčí pražského letiště Kateřina Pavlíková.

Ve výcvikovém kynologickém zařízení v Habarticích, které leží ve Frýdlantském výběžku u hranic s Polskem, se připravují služební psi na vyhledávání bankovek, tabáku, lihu nebo drog. Kromě celníků si tu nechávají psy vycvičit i jiné organizace, zájem je i ze zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám