Hlavní obsah

Pro nakažené jihoafrickou mutací budou platit jiná pravidla karantény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pro ty, kteří onemocněli jihoafrickou mutací, nebo na ni mají podezření, budou platit nově jiná pravidla karantény. Pro ukončení izolace budou muset absolvovat PCR test. To nyní není potřeba a karanténa končí, pokud člověk nemá žádné příznaky nemoci, nejdříve ale po 14 dnech. Nutnost dalšího PCR testu po jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj byli všichni s mutací doposud dotrasováni, a v Česku se tak nešíří.

Nová pravidla karantény u jihoafrické mutaceVideo: ČTK

 
Článek

„Na území ČR existuje výskyt jihoafrické mutace. Dochází tak ke změně. Nově osoby s přítomností, nebo s podezřením na tuto mutaci budou k ukončení izolace mít PCR, který musí být provedený ne dříve než po 14 dnech,“ sdělil ministr Blatný.

Jihoafrická mutace má těžší průběh, varuje Šerý

Koronavirus

Jihoafrická mutace je nakažlivější, zřejmě více než mutace britská. Neurovědec a molekulární biolog Omar Šerý například v rozhovoru pro Právo řekl, že zatímco britská mutace zvaná Brigita útočí dvakrát silněji oproti původní variantě viru, jihoafrická mutace to dokáže až pětkrát. Způsobovat podle něj může i horší průběh.

„Chceme předejít šíření něčeho, co zde zatím není. Všichni s podezřením na tuto mutaci byli dotrasováni,“ řekl také v pondělí Blatný.

Zátěž nemocnic je extrémní, britská mutace už dominuje, uvedl Blatný

Domácí

Několik případů mutace se objevilo na konci února, a to například v brněnské školce.  Celkem byla v Brně prokázána u sedmi lidí.

V Česku se pak podle Blatného dál šíří britská mutace. „Ta je přítomná ve více než 50 procentech, v některých krajích i v 80 procentech,” upozornil ministr.

„Ve chvíli, kdybychom věděli, že je již v prosinci britská mutace, tak bychom opatření zaváděli v prosinci jiným způsobem,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám