Hlavní obsah

Je to nepřijatelné, odmítl Babiš Blatného návrh na „špiclující” hygieniky

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) při čtvrtečních interpelacích uvedl, že určitě nepodpoří změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, tak jak to navrhl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Díky němu by vznikl nový centrální úřad Státní hygienické služby, který by mohl rozhodovat například o uzavírání obchodů. Získal by i pravomoci ke sledování mobilů občanů, kteří mají koronavirus. Podle premiéra ministr Blatný pochybil.

Foto: Pool, Reuters

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Ministerstvo zdravotnictví pochybilo. Některé věci v tom zákoně nemají co dělat. Jako například omezování osobní svobody jednotlivce nebo sledování občanů,“ uvedl premiér na otázku lidovce Marka Výborného.

Návrh ministra zdravotnictví vyvolal bouři, Babiš ustupuje

Koronavirus

O návrh zákona se vzápětí zajímala při interpelacích i poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra). „Opravdu chcete koncentrovat moc do rukou někoho, kdo nebyl nikým zvolen? Chcete, aby se v České republice přistupovalo k takovýmto totalitním taktikám?“ ptala se Babiše.

Babiš: Nepřemýšlíme totalitně 

Ten jí odpověděl, že to nikdo z vlády nepodporuje. „Byla to chyba, nikdo nepřemýšlí totalitně. Takovéto úvahy jsou nepřijatelné. Ministr je tu nový, řeší covid,“ hájil premiér Blatného.

Hygienik by mohl zavírat školy či obchody, navrhuje Blatný

Koronavirus

Díky návrhu by totiž mohl hygienik kromě uzavření obchodu sám svým rozhodnutím zavřít školy či služby, omezit nebo zakázat nejen hromadné akce, ale i cestování nebo přikázat mimořádné očkování.

Hygienici by také díky novele mohli monitorovat i mobily pozitivně nakažených.

Vláda chce z hygienika udělat diktátora, varuje ústavní právník

Domácí

Připravovaná novela krátce po zveřejnění vyvolala vlnu nevole kromě politiků i mezi experty na ústavní právo. Právníkům vadí především posílení pravomocí chystané Státní hygienické služby a hlavního hygienika, jež jim dávají možnost nařizovat i restrikce, které dosud může dělat jen vláda pouze za nouzového stavu. Politiky rozčílila i možnost monitorovat lidi přes mobily.

Reklama

Výběr článků

Načítám