Hlavní obsah

Jandák prosazuje smlouvu s Vatikánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr kultury Vítězslav Jandák (za ČSSD) učinil vstřícné gesto vůči církvím. Ve Sněmovně slíbil poslancům, že bude prosazovat zrušení sporných pasáží novely církevního zákona. Jandák se s poslanci KDU-ČSL dohodl, že Sněmovna by měla do konce volebního období hlasovat i o smlouvě s Vatikánem.

Článek

Je otázkou, zda Jandákova iniciativa najde pochopení u poslanců ČSSD. Šéf sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka z ČSSD uvedl, že pro něj byly výroky ministra kultury překvapením. "Jsem toho názoru, že tak zásadní změnu postoje je třeba projednat nejprve ve vlastním klubu a pak o něm jednat v jiném klubu. Nemyslím si, že je možné se ještě v tomto volebním období vrátit jak ke smlouvě s Vatikánem, tak k církevnímu zákonu," řekl Laštůvka.

Sněmovna již jednou smlouvu s Vatikánem zamítla, předkládal ji poslancům ještě bývalý ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD).

Lidovci pozvali Jandáka na jednání klubu  kvůli jeho nedávným výrokům, v nichž zpochybnil církevní novelu a vyslovil se pro ratifikaci smlouvy s papežským státem.

Poslanci KDU-ČSL chtěli vědět, zda to znamená posun v názorech celé ČSSD. Postoj sociální demokracie v obou věcech byl totiž dříve odlišný. Nejsilnější vládní strana spolu s komunisty prosadila novelu církevního zákona a zabránila přijetí smlouvy s Vatikánem.

Křesťanští demokraté po schůzce s Jandákem vyjádřili naději, že ministr nominovaný ČSSD hovoří i jménem nejsilnější vládní strany. "Já si nedokážu představit, že by pan ministr vystupoval v rozporu s tím, co si myslí ČSSD. Jestli je to myšleno poctivě, nebo jestli je to pouze hra sociálních demokratů, uvidíme v příštích dnech," uvedl lidovecký poslanec Josef Janeček.

Jandák hodlá přesvědčit poslance ČSSD

Jandák ale zatím hovořil jen s některými poslanci ČSSD. Ministr chce sociální demokraty přesvědčovat o nepotřebnosti novely, proti níž je i církevní komise ČSSD, a o užitečnosti ujednání s Vatikánem.

Novelu církevního zákona kritizují církve i lidovci kvůli pasáži o evidenci charit, diakonií a vzdělávacích zařízení. Lidovci kvůli tomu iniciovali ústavní stížnost. Novela podle nich komplikuje církvím charitativní práci a je v rozporu s ústavou.

Smlouva s Vatikánem rozhádala slovenskou vládu

Smlouva s Vatikánem byla příčinou rozpadu slovenské vládní koalice. Křesťanští demokraté (KDH) její ratifikaci vehementně prosazovali, proti byl premiér Mikuláš Dzurinda. Jádrem sporu byl bod o výhradě svědomí, kdy by podle textu smlouvy mohli věřící lékaři odmítnout provést potraty či předepisovat antikoncepci.

Reklama

Související články

Klaus hovořil s Vlkem o smlouvě s Vatikánem

Václav Klaus se v sobotu poprvé od svého zvolení do prezidentské funkce sešel s kardinálem Miloslavem Vlkem, který pozval prezidenta k předvánočnímu setkání...

Klaus: O smlouvě s Vatikánem jednat znovu

Nekonečné dohady politiků o osud mezistátní smlouvy s Vatikánem, která má upravit vztahy obou států, rozsekl nyní prezident Václav Klaus. Doporučil totiž...

Výběr článků

Načítám