Hlavní obsah

Klaus hovořil s Vlkem o smlouvě s Vatikánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Václav Klaus se v sobotu poprvé od svého zvolení do prezidentské funkce sešel s kardinálem Miloslavem Vlkem, který pozval prezidenta k předvánočnímu setkání v Arcibiskupském paláci na Hradčanech. Podle Vlka společný rozhovor přispěl k budování vzájemného vztahu.

Článek

Během schůzky, která trvala hodinu a půl, spolu hovořili o situaci církví u nás a rovněž o česko-vatikánské smlouvě, kterou se dosud nepodařilo uzavřít.

"Mluvili jsem o tom, ale neřekl bych, že jsme smlouvu cupovali po jednotlivých kapitolách či paragrafech. Spíše jsme mluvili o celkovém významu smlouvy a co by se dalo udělat pro to, aby byla nalezena vhodná forma smlouvy po eventuálně drobných úpravách uvést v život," řekl Klaus po schůzce.

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, jejíž vztahy s Vatikánem nedefinuje smlouva. Česko-vatikánskou smlouvu, která má upravit postavení římsko-katolické a řecko-katolické církve v zemi, zamítla letos Poslanecká sněmovna. Poslanci dospěli k názoru, že navržená dohoda je pro stát nevýhodná a narušuje rovnoprávnost církví. Ve Vatikánu to vyvolalo rozčarování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám