Hlavní obsah

Jako na orloji. Babišovi ministři ve Sněmovně obhajovali dotace Agrofertu a úředníky

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři a ministryně za hnutí ANO mající co do činění s dotačními programy ve Sněmovně obhajovali kroky svých resortů i postup úředníků. Ministři shodně tvrdili, že důvěrná předběžná auditní zpráva není relevantním dokumentem, z něhož je možné cokoliv dovozovat. Návrh textu zprávy hovoří o přetrvávajícím střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu ke společnosti Agrofert.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Článek

Po premiérovi vystoupili postupně ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), průmyslu Karel Havlíček (za ANO) i ministryně financí Alena Schillerová a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (obě za ANO).

Brabce rozhořčilo, že je dáván do spojitosti s údajným zvýhodňování chemického průmyslu, respektive chemiček spadajících do koncernu Agrofert.

„Jsem naštvaný a chci se bránit,” prohlásil Brabec. Podle něj audit hází „jedovatou slinu” na spoustu lidí, kteří na ministerstvu životního prostředí pracují. Brabec zdůraznil, že nynější dotační programy jsou na rozdíl od minulosti zacíleny na širokou veřejnost a o zvýhodňování průmyslu tak nemůže být řeč.

Havlíček doporučil, aby vláda vyčkala na finální verzi dokumentu, vyargumentovala pozici České republiky, počkala na zpětnou vazbu a teprve poté vyvozovala „předběžné závěry”. Pozastavil se nad tím, že je předjímána možnost kriminalizace úředníků.

Ministryně Schillerová připomněla, že ve složité auditní problematice se orientují pouze odborníci. Ministryně všem doporučila, aby vyčkali na doručení zprávy v českém jazyce.

Ministryně Dostálová následně technicistně popsala proces výběru a hodnocení projektů v rámci dotačních programů. „Není výjimkou, že auditoři zprávy na základě zaslaných připomínek upraví,” zdůraznila Dostálová postup, k němuž se nyní vláda upírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám