Hlavní obsah

Jakl může být dalším kandidátem na prezidenta, za Svobodné

– Praha
Novinky, val

Poradce prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl by se mohl zařadit mezi uchazeče o prezidentské křeslo. O jeho kandidatuře bude jednat Strana svobodných občanů. Pokud se její členové pro Jakla vyjádří ve stranických primárkách, začnou Svobodní sbírat podpisy nutné pro oficiální kandidaturu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ladislav Jakl

Článek

Šéf Strany svobodných občanů Petr Mach informaci o Jaklově podpoře touto stranou potvrdil. „Ano,“ je to pravda,“ uvedl. O tom, že by prezidentův poradce mohl usilovat o zvolení hlavou státu, informoval server iDnes.cz.

Ještě však není jasné, zda se Jakl do úzkého kruhu kandidátů na Hrad dostane. Svobodní totiž před volbami pořádají stranické primárky, z nichž teprve vyplyne konečný kandidát. „Uvažujeme o tom, že navrhneme Jakla,“ řekl Novinkám Mach s tím, že právo ucházet se o nominaci má i každý člen strany. „Pokud se nepřihlásí jiný kandidát než Jakl, který je do primárek přihlášen, pak budou členové strany hlasovat pro a proti jeho kandidatuře,“ vysvětlil Mach.

Podpisů pod petici bude dost

Výsledek vnitrostranických primárek bude znám kolem poloviny června. V případě, že Svobodní Jaklovu kandidaturu podpoří, začne strana sbírat mezi lidmi podpisy, kterých musí být pro oficiální kandidaturu na prezidenta alespoň 50 tisíc. Podle Macha by ale neměl být problém tohoto počtu dosáhnout. Věří, že by se prezidentův poradce případně dostal i do druhého kola prezidentské volby, protože se jednotlivé hlasy v prvním kole rozptýlí mezi jednotlivé kandidáty.

Svobodní podle Macha sledovali Jakla delší dobu. Imponuje jim zejména to, že by obhajoval názory jejich strany. „Nemáme obavu, že by obhajoval jiné názory, než jaké má strana,“ řekl Mach. Podle něj by například nikdy nepodepsal eurosmlouvu typu fiskálního paktu nebo lisabonské smlouvy. Jakl také podle Macha Straně svobodných občanů vyjádřil podporu už při jejím vzniku v roce 2009.

Anketa

Je Ladislav Jakl dobrým kandidátem na prezidenta?
Ano
16,8 %
Ne
83,2 %
Celkem hlasovalo 13451 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám