Hlavní obsah

Jak to bylo s kvótami? ODS chce vysvětlit tvrzení Sobotky a Prouzy

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Už v červnu bylo podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy více méně dohodnuto, že o povinných kvótách pro uprchlíky se rozhodne na bázi ministrů vnitra, a ne na Evropské radě, kde by mohla ČR použít právo veta. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) však tvrdil, že cílem je, aby o povinných kvótách rozhodli premiéři, a ne ministři. Na sporná tvrzení upozornil předseda opoziční ODS Petr Fiala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ODS Petr Fiala na mimořádném kongresu strany

Článek

„Není vhodné, aby tuto věc (povinné kvóty) řešila Evropská rada, kde sedí premiéři nebo prezidenti a rozhoduje se konsenzuálně. Záměr po neúspěšném červnovém jednání (jehož se Sobotka účastnil pozn. red) tedy zněl, že dohodu uzavřou ministři vnitra, na jejichž jednání se rozhoduje hlasováním, a premiéři se pak budou věnovat skutečně důležitým věcem,“ řekl Prouza v rozhovoru, který vyšel v pondělí v týdeníku Respekt.

„Naším cílem je, aby se o této věci mluvilo na Evropské radě, a ne aby se ta věc uzavřela na úrovni ministrů vnitra nebo zahraničí,“ řekl přitom 13. září v Otázkách Václava Moravce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tato dvě protichůdná tvrzení podle ODS dokazují, že česká vláda se nechala záměrně přehlasovat. „Tomáš Prouza řekl, že ČR nechtěla projednávání nechat na Evropskou radu, kde by mohla uplatnit právo veta. Raději nechali rozhodnutí na radě ministrů, nechali se přehlasovat,” upozornil Fiala. Sobotka podle něj svým chováním záměrně poškodil práva ČR.

Fiala: Lhal buď Sobotka, nebo Prouza

„To, co říká Prouza, a jak se zachoval premiér, je v přímém rozporu s tím, co Sobotka řekl,“ komentoval. Zároveň premiéra žádá, aby rozpor vysvětlil. „Buď lhal Sobotka, nebo lže Prouza,“ poukázal.

„Žádnou takovou dohodu ČR neuzavřela,“ reagoval pro Novinky Sobotka. Podle něj nebyl záměr české republiky, aby o kvótách hlasovali jen ministři vnitra. „Tak to chtěly některé státy Unie, které prosazovaly kvóty,” řekl Novinkám k červnovému jednání, o němž mluvil Prouza, Sobotka.

„Naším cílem bylo nebýt přehlasován a trvat na konsenzu buď v radě ministrů vnitra, nebo v Evropské radě. Do poslední chvíle nebylo jasné, zda dojde k přehlasování, nebo ne. Lucemburskému předsednictví se do přehlasování nechtělo, nakonec podlehlo tlaku dalších zemí,“ sdělil.

„V takto závažné otázce mělo v každém případě dojít k dohodě, prosazovat kvóty silou je chybný postup,“ dodal.

Prouza se ohradil

„Důrazně se ohrazuji proti účelovým zkreslením mých výroků v tomto rozhovoru, vytrhávání jednotlivých vět z kontextu a naprosté ignorace pravidel a procesů, podle kterých funguje Evropská unie,” uvedl v prohlášení tajemník Prouza.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Vláda podle něj podporovala návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), aby byla ČR proti kvótám až do konce. „Byli jsme připraveni hlasovat proti, i kdybychom měli být přehlasováni na místo toho, abychom kývli na kompromis, kterému nevěříme,” sdělil Prouza.

Mluvil také o návrhu na trvalý relokační mechanismus. „O těchto návrzích se povede bitva v dalších měsících,” upozornil státní tajemník. Dodal, že jde o záležitost tak citlivou, že Česká republika od první chvíle trvá na tom, aby se toto téma diskutovalo na úrovni prezidentů a premiérů členských států

O rozdělení 120 tisíc uprchlíků podle povinných kvót rozhodli minulý týden ministři vnitra EU. Proti bylo kromě Česka ještě Slovensko, Rumunsko a Maďarsko. Finsko se hlasování zdrželo.

Výběr článků

Načítám