Hlavní obsah

Jaderné bloky záporožské elektrárny jsou nedotčeny, systémy fungují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetické bloky Záporožské jaderné elektrárny zůstaly nedotčeny. Pomocné budovy reaktorového prostoru prvního bloku byly poškozeny, což ale nemá vliv na bezpečnost bloku. Systémy a komponenty důležité pro bezpečnost elektrárny jsou funkční a změny radiační situace nebyly zaznamenány. Uvedl to v pátečním prohlášení Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Foto: Energoatom, Reuters

Snímek požárem poškozené budovy v areálu jaderné elektrárny v Záporoží

Článek

Po nočním ruském útoku na záporožskou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení požár, který byl později uhašen. Ruské jednotky elektrárnu ovládly, na místě zůstávají zaměstnanci a kontrolují stav jaderných bloků.

Ohrožení Česka záporožskou elektrárnou je mizivé, říká Drábová

Válka na Ukrajině

Po ruském útoku na záporožskou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení požár, který byl později uhašen. Ruské jednotky elektrárnu ovládly, na místě zůstávají zaměstnanci a kontrolují stav jaderných bloků.

Podle ukrajinských úřadů míra radioaktivity v oblasti nepřesáhla nebezpečnou úroveň. Británie bude kvůli ruskému útoku žádat svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Zešíleli, komentovala Drábová ruský útok na jadernou elektrárnu

Domácí

Už v ranních hodinách situaci na místě komentovala šéfka jaderného úřadu Dana Drábová. „Zatím dobrý,” uvedla na Twitteru s tím, že první blok elektrárny odstaven, druhý a třetí jsou odpojeny od sítě, čtvrtý blok je v provozu, pátý a šestý se ochlazují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záporožská jaderná elektrárna na UkrajiněVideo: Reuters

Drábová ruský útok na ukrajinskou záporožskou elektrárnu současně přirovnala k šílenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám