Hlavní obsah

Já tam nebyl. Babiš hází žalobu na Evropskou komisi na právníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je rozhodnutí vlády o žalobě na Evropskou komisi (EK) kvůli pozastavení dotací pro společnost Agrofert věcí právníků. Babiš ve středu uvedl, že se inkriminovaného jednání kabinetu neúčastnil. Stejně odpověděl i na dotaz, proč kabinet o svém rozhodnutí neinformoval na tiskové konferenci po jednání.

"Já jsem tam nebyl, takže nevím." Babiš zdůvodňuje, proč vláda hodlá žalovat EK kvůli dotacím pro Agrofert.Video: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

„Já jsem se toho jednání vlády nezúčastnil. Je to záležitost právníků našeho státu,“ řekl Babiš o podání žaloby, o němž však nerozhodli právníci, ale kabinet, v jehož čele stojí.

Česko zažaluje Brusel kvůli pozastavení plateb Agrofertu. Z principu

Domácí

Podle Deníku N kabinet o žalobě rozhodl v pondělí na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Ačkoli Evropská komise později proplacení peněz schválila, podle resortu jde o princip.

Hlasování bylo jednomyslné

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) řekl, že hlasování vlády bylo jednomyslné. „Je to na základě doporučení právníků, kteří nás zastupují právě u Soudního dvora EU. Je to krok, který právě my ještě můžeme učinit, než bude konečný audit hotov,“ uvedl Petříček. Krok označil Petříček za procedurální záležitost.

Jednání vlády, jehož se premiér Andrej Babiš podle svých slov neúčastnil.

„My jsme reagovali na základě možnosti použití konkrétních opravných prostředků,“ řekl.

Platby byly pozastaveny kvůli možnému Babišovu střetu zájmů. Šlo o platby týkající se Programu rozvoje venkova za poslední čtvrtletí roku 2018 a první loňské čtvrtletí ve výši téměř 247 000 eur (6,3 milionu Kč). Lhůta pro podání žaloby uplyne příští pondělí 10. února.

Zájmy Agrofertu nejsou zájmy státu, kritizuje opozice žalobu na Brusel

Domácí

Podání žaloby kritizovala opozice. Podle opozičních politiků vláda neřeší problémy Česka, ale zájmy premiéra a Agrofertu, který Babiš převedl do svěřenského fondu.

Reklama

Výběr článků

Načítám