Hlavní obsah

Zájmy Agrofertu nejsou zájmy státu, kritizuje opozice žalobu na Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr žalovat Evropskou komisi kvůli pozastavení dotací pro koncern Agrofert považuje opozice za nestoudnost. O podání žaloby v pondělí rozhodla vláda na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). Agrofert patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Lídr občanských demokratů Petr Fiala se pozastavil nad tím, proč vláda místo problémů země řeší firmy premiéra.

„Evropská politika vlády se zúžila na boj s Komisí o Babišovy dotace. Občané jsou rukojmím obřího střetu zájmu premiéra,“ uvedl Fiala.

Rovněž podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše Babišův střet zájmů pokračuje. „Čím později Andrej Babiš vyřeší svůj střet zájmů, tím větší bude škoda na veřejných prostředcích,“ míní Bartoš, podle něhož bylo porušování regulí doloženo.

Česko zažaluje Brusel kvůli pozastavení plateb Agrofertu. Z principu

Domácí

„Není to tedy záležitost dvou právních názorů, ale naopak se jedná o výklad zcela jednoznačný,“ sdělil Bartoš ČTK. Komise byla povinna proplácení zastavit, dodal.

„Budu usilovat o to, abychom se od tohoto ostudného postupu vlády jasně distancovali. Zájmy Agrofertu nelze zaměňovat za zájmy České republiky,“ konstatovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Evropská komise posvětila většinu dotací proplacených Agrofertu

Domácí

O rozhodnutí vlády informoval v úterý Deník N s tím, že i přes obnovení proplácení je žaloba principiální záležitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám