Hlavní obsah

Hustopeče mají nový mandloňový sad

– Hustopeče
Právo, miv

Na kopci u rozhledny nad Hustopečemi na Břeclavsku si dali minulý týden v pátek dostaveníčko lidé s rýči a dalším nářadím. Kdo mohl, přišel vysadit stromy nového mandloňového sadu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nový mandloňový sad nad Hustopečemi vzniká zásluhou rodiny a přátel zakladatelky Hustopečské mandlárny.

Článek

„Získali jsme bezmála dvě stě sazenic mandloní, kterými rozšiřujeme novou výsadbu nad městem. Jedná se jak o mandloně odrůdy Zora, která byla v minulosti základem sadů, tak i o stromy nového druhu Husle, které speciálně pro Hustopeče vyšlechtili v Lednici,“ uvedla Kateřina Kopová z Hustopečské mandlárny.

Odborníci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity vypěstovali zcela nový druh mandloně. Odrůda Husle v názvu ukrývá místopisné Hustopeče a šlechtění.

„Proti Zoře, která má rozeklaný tvar koruny, jsou Husle s korunou spíše topolovitého tvaru. Jejich mandle jsou větší a štíhlejší, lépe dozrávají,“ hodnotí stromy Kopová.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nový mandloňový sad nad Hustopečemi vzniká zásluhou rodiny a přátel zakladatelky Hustopečské mandlárny.

Letos mohli návštěvníci Hustopečí při výpravě do sadů ochutnat první mandle z výsadby předchozích let. „Pár vzorků jsme posbírali i my pro mandlárnu. Zájemcům při degustacích můžeme dát ochutnat. Jinak ale platí, že úroda v mandloňových sadech je určená především pro návštěvníky jako suvenýr z návštěvy,“ dodala žena, která se věnuje šíření slávy Hustopečí a mandlí. Nový sad vzniká na zakoupeném pozemku. Jeho zrod hradí sama.

Mandloně od 50. let minulého století sloužily pro výrobu cukrovinek. Po změně poměrů v roce 1989 se stala produkce mandlí zbytečnou a sady pustly. Jako hustopečský unikát se ale dočkaly vzkříšení. Nejprve opuštěné sady dostaly sadařskou péči, pak se rozjela výsadba nových.

Mandloně zabraly další plochy kopce nad městem, ve stávajících sadech zaplnily prázdná místa nové stromy. Návštěvníky láká k cestě naučná stezka i rozhledna v sadu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nový mandloňový sad nad Hustopečemi vzniká zásluhou rodiny a přátel zakladatelky Hustopečské mandlárny.

„Mandloně, které dnes sázíme, propojí městský sad se sadem naší mandlárny a nad městem tak bude už velký komplex sadů. Ty dvě stovky, které vysadíme, nejsou konečný počet. Se Zahradnickou fakultou Mendelovy univerzity chystáme další. Je mi jasné, že jak se rozkřikne, že sadíme sad, dorazí další lidé a budou chtít stromy i pro sebe domů. Pamatujeme na ně, mandloně na prodej budeme mít příští rok na jaře v rámci Slavnosti mandloní,“ avizuje Kopová.

Připomíná, že dalšímu šíření slávy mandlí napomáhá právě vynikající spolupráce s odborníky z univerzity a místními sadaři s bohatými zkušenostmi.

„Rudolf Poslušný, bývalý vedoucí sadů a později i starosta města, a taky Josef Faron se o sady skvěle starají, Bez jejich pomoci a dohledu bychom se neobešli,“ připomněla Kopová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám