Hlavní obsah

Hubáčková: Uhlí by mělo skončit do roku 2030

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) by ráda ukončila těžbu uhlí v Česku dříve, než se dosud uvažovalo, konkrétně k roku 2030. Hubáčková to řekla při sobotním uvedení do úřadu premiérem Petrem Fialou (ODS).

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková

Článek

Ministryně by ráda omezila a posléze i zastavila těžbu uhlí a jeho využívání co nejdříve. Současně s tím chce Hubáčková častěji zavádět čistší zdroje energie, výzvou je podle ní instalace fotovoltaických panelů na střechy rodinných domů a veřejných institucí.

Uhelná komise, složená ze zástupců ministerstev, krajů, akademické sféry, těžařů i ekologů před rokem doporučila ukončit těžbu uhlí v ČR k roku 2038. Ekologové s bývalým ministrem Richardem Brabcem (ANO) poukazovali na to, že by to šlo už na konci této dekády, ačkoliv Brabec nakonec prosazoval rok 2033.

Premiér Fiala uvedl do funkce ministry. Lidem nechce nic nařizovat, hodlá jim věřit

Domácí

Fiala uvedl do funkcí i ministryni obrany Janu Černochovou (ODS), šéfa diplomacie Jana Lipavského (piráti), ministra dopravy Martina Kupku (ODS), školství Petra Gazdíka (STAN) a kultury Martina Baxu (ODS).

Na Úřadu vlády předal funkce třem ministrům bez portfeje. Mikuláši Bekovi (STAN, evropské záležitosti), Heleně Langšádlové (TOP 09, věda, výzkum a inovace) a Michalu Šalomounovi (piráti, legislativa).

Na jmenování čeká už jen ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli covidu v izolaci a neměl možnost mluvit s prezidentem. Resort dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce Marian

Jurečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám