Hlavní obsah

Hovínko zkazí sebelepší víno, přeli se poslanci o Zemanovu podmínku

• Aktualizováno
Novinky, jas

Úterní mimořádná schůze Sněmovny by měla splnit podmínku prezidenta, kterou si dal pro jmenování vlády. Prvním čtením by měl projít návrh služebního zákona, který má zbavit státní správu politického vlivu. Schůzi iniciovali poslanci koalice ČSSD, ANO a lidovců. Schválení programu předcházela diskuse, v níž opozice používala příměry o exkrementech i řidičích bez průkazu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a lídr hnutí ANO Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny.

Článek

Představitelé TOP 09 o novele služebního zákona hovoří jako o „lex Babiš”. Obávají se, že by došlo ke změkčení lustračního zákona a ministři by na rozdíl od vysokých úředníků nemuseli předkládat čisté lustrační osvědčení. To nyní nemá právě předseda ANO Andrej Babiš, který se má stát ministrem financí. [celá zpráva]

„Je to pilotní projekt pro obsazení dalších estébáků do čela dalších ministerstev,“ uvedl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Pozastavil se především nad postojem lidovců, kteří faktické zrušení lustračního zákona odmítají.

„I nejlepší víno, když do něj dáte kus hovínka, tak je zkažené. I nejlepší služební zákon tímto malým paragrafem naprosto ztrácí svou cenu a my ztrácíme jako Sněmovna naši důstojnost,” posteskl si šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Nemůžeme dělat zákony proto, že nevyhovují jednomu člověku
předseda ODS Petr Fiala

Komunisté označili předložení návrhu zákona za účelové. Nehodlají projednávání blokovat, ale ani jej aktivně podporovat a vyčkají na konečnou podobu, v níž zákon půjde do třetího čtení. Hnutí Úsvit v prvním čtení služební zákon navzdory četným připomínkám podpoří.

„Proč se scházíme na mimořádné schůzi?” podivil se nově zvolený šéf ODS Petr Fiala. I on připomněl, že jde pouze o Babiše a jeho vládní angažmá.

„Kdybychom chtěli, aby nás vozil řidič, který v důsledku nějakého přestupku přišel o řidičské oprávnění, tak bychom opravdu udělali to, že bychom změnili zákon? Nebo bychom ho radši neměnili a dali tam jiného řidiče? To je přesně tento případ. Nemůžeme dělat zákony proto, že nevyhovují jednomu člověku,” dodal Fiala s tím, že jde o pokřivení politické kultury.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Koalice je připravena návrh předložený poslanci ČSSD změnit. Do Sněmovny by měl na příští schůzi doputovat i další návrh služebního zákona, který připravila končící vláda premiéra v demisi Jiřího Rusnoka.

Koalice chce zákon od příštího roku

Vedle novely služebního zákona, jehož zásadní část byla v minulosti opakovaně odkládána, jsou na pořadu schůze ještě další tři návrhy – o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, o vzniku registru smluv na internetu a novela měnící jednací řád Sněmovny, která by měla zprůhlednit proces schvalování zákonů. Protikorupční zákony prosazuje iniciativa Rekonstrukce státu.

Designovaný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že jeho strana je připravena dotáhnout prosazení „plně účinného zákona o státní službě“. Měl by podle něj začít platit nejpozději od ledna příštího roku. Připomněl, že nynější opozice nebyla schopna zákon za dobu svého vládního působení přijmout.

Za pozměňovacími návrhy zůstane stopa

Po rozvleklé debatě řečníků s přednostním právem vystoupení došlo ke schválení pořadu schůze a poslanci se začali věnovat jednotlivým návrhům.

Novela jednacího řádu počítá mimo jiné s tím, že by se prodloužila lhůta mezi druhým a třetím čtením. Dalším bodem je zanechání legislativní stopy, aby bylo jasné, kdo podal ten který pozměňovací návrh.

Oni jsou z jiného světa, upozornil Kalousek

Debata se zvrtla ve střet opozičních poslanců s místopředsedkyní komory Jaroslavou Jermanovou, která řídila schůzi. Ta v rámci přihlašování poslanců požádala poslance ODS Pavla Blažka o písemnou přihlášku, aby měla lepší přehled o potenciálních řečnících.

Požadavek rozhořčil šéfa poslaneckého klubu ODS Zbyňka Stanjuru, který něco takového důrazně odmítl a odkázal na jednací řád Sněmovny, který přihlašování z pléna umožňuje. „Paní místopředsedkyně, to není možné, to si ten jednací řád musíte nejdřív změnit,” upozornil Stanjura.

Na Stanjuru zareagoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který požádal kolegu, aby místopředsedkyni nepeskoval.

„Oni sem přišli z jiného světa. Oni se dohodli s panem prezidentem, že všechno bude jinak,“ řekl s poukazem na podmínku prezidenta týkající se přijetí služebního zákona.

Ten nakonec Sněmovna poslala do druhého čtení.

Stejně se odpoledne vedlo i normě o vzniku registru smluv. I ta putuje do druhého čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám