Hlavní obsah

Houby konečně začínají růst

Houbaři se konečně dočkali a hub v lese přibývá. Najít se dají především hřiby, klouzky či holubinky. Zatím rostou zejména na západě Čech a na pomezí Čech a Moravy. Tristní je naopak situace na Šumavě či v Brdech. Předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa nicméně očekává, že v říjnu se situace zlepší.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Ačkoli se růst hub mírně zlepšil, neustále je mnoho dlužen tomu, co by se od poslední třetiny září, kdy sezóna vrcholí, očekávalo,“ podotkl Landa. Střídají se místa, kde není nic, s místy, kde houby rostou.

Výhled je podle něj pro houbaře dobrý. „Počasí je dobré, bude se mírně zlepšovat. V říjnu se můžeme dočkat lepšího stavu, než je dnes. Záleží na tom, aby nemrzlo,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za zenitem už je růst barevných hřibů, naopak celkem roste hřib smrkový. Na spoustě míst začal růst klouzek modřínový a pestrá škála holubinek.

Vzhledem k tomu, že v lese není hub mnoho, vyniká mezi nimi hojně rostoucí muchomůrka zelená. „Otravy po ní jsou fatální,“ připomněl Landa. Roste také jedovatá muchomůrka citrónová.

Anketa

Byli jste už letos na houbách?
ano a nějaké jsem našel/a
36,4 %
ano, ale nic jsem nenašel/a
26,8 %
ne
36,8 %
Celkem hlasovalo 3341 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám