Hlavní obsah

Holešov získal nejstarší výtisk Šachova komentáře židovského práva na světě

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

Hotový poklad se podařilo získat Vratislavu Brázdilovi z Holešova, který se zabývá životem a dílem jednoho z nejvýznamnějších židovských učenců, rabína Šacha.

Foto: MKS Holešov

Správce Šachovy synagogy v Holešově Vratislav Brázdil drží v rukou vzácný výtisk Šachova komentáře židovského práva Šulchan aruchu vydaný v roce 1663.

Článek

Správce a průvodce Šachovy synagogy v Holešově pro město odkoupil nejstarší výtisk Šachova komentáře židovského práva Šulchan aruchu na světě od jednoho obchodníka z New Yorku.

Kniha vyšla v roce 1663, tedy v roce, kdy holešovský rabín zemřel. „Svazek je o čtrnáct let starší než stejná kniha, kterou jsme se pochlubili před dvěma lety,“ přiznal Brázdil.

V Holešově objevili vzácný barokní meč moravského hejtmana ze 17. století

Věda a školy

Mimořádný výtisk doputoval do Holešova v minulých dnech. Brázdil vysvětlil, že obchod vzešel z dlouholetých dobrých vztahů s newyorským obchodníkem. „Dostal jsem nabídku knihu koupit a neváhal jsem. Takové výtisky se na trhu téměř nevyskytují,“ řekl správce holešovské synagogy.

Kniha je podle něj mimořádná také tím, že je v ní popsaný příběh, který předcházel vydání v amsterodamské tiskárně a který je zmíněný v pozdějších židovských knihách.

„V nich se uvádí, že rabín Šach před svou smrtí požádal zetě, aby komentáře vydal. Když se tak nestalo, zjevil se mu ve snu a slib mu připomněl. Teprve poté komentář vyšel knižně,“ prozradil Brázdil.

Vratislav Brázdil začal budovat Šachovu knihovnu již před lety a ve světových internetových aukcích postupně nakupoval jeden zajímavější výtisk za druhým. Sbírka čítá téměř tři desítky svazků, nejvzácnější a nejzajímavější z nich jsou v Šachově studovně vystaveny.

Hledač pokladů našel v Moravském krasu 50 stříbrných mincí

Domácí

Rabín Šach vlastním jménem Šabtaj ha-Kohen je pohřbený na židovském hřbitově v Holešově. Zde před svou smrtí působil a napsal některé ze svých knih.

„25. února si podle lunárního hebrejského kalendáře připomeneme 357. výročí rabínovy smrti,“ podotkl Brázdil. Při té příležitosti jeho hrobku v Holešově navštíví stovky zbožných Židů z celého světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám