Hlavní obsah

Hledač pokladů našel v Moravském krasu 50 stříbrných mincí

Amatérský hledač pokladů našel v Moravském krasu na Blanensku pomocí detektoru kovů 50 stříbrných mincí pravděpodobně z 16. století. Nález ohlásil, archeolog muzea pak v místě dohledal dalších 12 mincí. ČTK to v sobotu řekla ředitelka Muzea Blanenska Pavlína Komínková.

Foto: Blanenska Muzeum, ČTK

Mince pocházejí pravděpodobně z 16. století.

Článek

Pět desítek mincí muž našel v lese minulý víkend, přesné místo je utajované. Nález ihned oznámil. „Velmi si toho ceníme, je to velmi záslužné. Udělal to, aby se rozšířilo povědomí o historii našeho regionu,” vyzdvihla Komínková.

Na místo nálezu pak vyrazil pro takzvanou dohledávku archeolog muzea s vlastním detektorem, našel dalších 12 mincí. „Pro historické poznání je nejzásadnější je ta ucelenost a že je to spojené s konkrétním místem nálezu. Dá se pak třeba dorekonstruovat, jestli tam bylo nějaké historické osídlení,” uvedla ředitelka.

Za tři tisíce let starý poklad dostane nálezce odměnu 210 tisíc

Domácí

Hodnota mincí ještě není určena, posoudí je numismatik. Lidé by je v muzea podle odhadu ředitelky mohli vidět zhruba do roka. Nyní jsou uložené v muzeu. „Bude probíhat jejich základní konzervace, aby dál nekorodovaly. Teprve pak je předáme k určení odbornému numismatikovi, abychom se podrobněji seznámili s těmi ražbami. A následně je umístíme do expozice věnované středověku.”

Nálezy i v minulosti

Středověké mince se na území Moravského krasu podařilo najít i v minulosti. Několik stříbrných mincí ze 13. století bylo náhodně nalezeno v roce 2016. Nález byl ihned ohlášen a odborníci pak provedli záchranný archeologický výzkum, tedy dohledali zbylé mince pomocí detektoru kovů. Celkem se jich podařilo najít 67.

Ještě větší poklad nalezl na Blanensku v roce 2010 muž z Boskovicka. Tehdy ale džbán s tisícovkami historických stříbrných mincí v mnohamilionové hodnotě zatajil a prodal nález sběrateli, který větší část rozprodal. Mince byly ze 14. až 17. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám