Hlavní obsah

Hluboce otřesený Klaus odsoudil barbarský útok v Norsku

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus vyjádřil hlubokou soustrast norskému králi Haraldovi V., jehož země drží smutek za devět desítek obětí teroristických útoků pravicového extremisty. Kondolenční telegram zaslal z Austrálie, kam byl pozván na přednáškové turné o změnách klimatu. Lítost nad krvavými událostmi vyjádřili Norsku i další čeští státníci a politici.

Článek

„Hluboce otřesen jsem vyslechl během své cesty v Austrálii zprávu o teroristických útocích v Oslu a na ostrově Utoya, které si vyžádaly mnoho nevinných obětí,“ uvedl Klaus v telegramu a vyjádřil jménem ČR králi i pozůstalým rodinám hlubokou soustrast.

„Důrazně odsuzuji barbarské metody a skutky, které vedly k tomuto krveprolití a které nelze ničím ospravedlnit. Občané naší země jsou v této chvíli s Vámi,“ dodala hlava státu.

Premiér Petr Nečas (ODS) adresoval kondolenci svému norskému protějšku Jensi Stoltenbergovi. „Dovolte mi vyjádřit Vám i norskému lidu mou hlubokou lítost nad včerejší tragédií v Oslu a na ostrově Utoya, která stála životy desítky nevinných lidí. Já i občané ČR jsme v tuto těžkou dobu v myšlenkách s Vámi a především s rodinami, které ztratily své blízké,“ uvedl Nečas.

Také ministerský předseda se cítí být hluboce otřesen, vyjádřil hlubokou soustrast a projevy extrémního násilí odsoudil

Schwarzenberg: musíme hledat příčiny

Šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09) v ČT uvedl, že se jedná bezpochyby o strašný čin. „Odsouzením si ovšem nepomůžeme. Musíme se zamyslet, kde jsou ty důvody, jak se člověk k tomu dostane, aby něco takového spáchal,“ řekl ministr zahraničí.

Lídr opozice, Bohuslav Sobotka (ČSSD), v první řadě odsoudil „teroristické útoky v Norsku, vedené proti vládním budovám a letnímu táboru tamních mladých sociálních demokratů“.

„Tyto brutální útoky jasně ukázaly, že je nutné se stále znovu nekompromisně a intenzivně stavět proti všem formám extremismu a terorismu, které svou zvráceností ohrožují podstatu naší svobody,“ doplnil Sobotka.

V krásné zemi fjordů byly krutě povražděny desítky nevinných lidí. Po temné noci jako by nevyšlo slunce.
Michal Hašek

Poté vyjádřil soustrast rodinám obětí a „solidaritu s norskou sociálně demokratickou stranou, se kterou nás, české sociální demokraty, spojuje dlouholeté přátelství a spolupráce“. Na závěr poznamenal, že tuto podporu zaslal jménem ČSSD i Stoltenbergovi.

K obrovské tragédii v severské zemi považované za oázu klidu a pohody se vyjádřil kromě jiných také první místopředseda ČSSD a poslanec Michal Hašek. Pro Novinky cz uvedl: „Děsivé krvavé události v Norsku mne šokovaly. V krásné zemi fjordů byly krutě povražděny desítky nevinných lidí. Po temné noci jako by nevyšlo slunce. Vyslovuji touto cestou hlubokou soustrast všem pozůstalým, všem lidem v Norsku. Buďme nyní v našich myslích s tvrdě zkoušenými obyvateli severské země."

Proti terorismu i KSČM

„Celý svět je hluboce otřesen posledními tragickými událostmi v Norsku. Hrůzné teroristické činy stály životy řady nevinných lidí. Mnohými oběťmi neslýchané zvůle a násilí se stali zejména mladí lidé, kteří měli před sebou ještě celý život,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda komunistů Vojtěch Filip. Podle něj se jeho strana vždy stavěla a staví proti všem projevům terorismu a dodal, že pro podobné činy není ospravedlnění.

Jménem KSČM vyjádřil hlubokou soustrast Norům, a především lidem, kteří přišli o své nejbližší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám