Hlavní obsah

Havlíček: Porážku uznáváme. Budeme konstruktivní opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí ANO podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) uznává porážku. I přesto, že bude mít po volbách v dolní komoře nejpočetnější klub, počet mandátů strany nebude stačit na současnou opozici. Hnutí je podle něj připraveno být konstruktivní opozicí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Havlíček

Článek

„ANO uznává porážku. Měli jsme dobrý výsledek, nestačil ale na pětikoalici, která nás uběhala,“ potvrdil současný vicepremiér v Partii na Primě, že premiér Andrej Babiš nepřijme první pokus o sestavení vlády a přenechá ho vítězům voleb z koalice SPOLU.

Babiš: Pověření od Zemana bych nepřijal

Domácí

„Odcházíme se vztyčenou hlavou. Řekli jsme, že to nebudeme cíleně prodlužovat. Musíme se tak připravit na to, být férovou, ale tvrdou opozicí,“ doplnil. Hnutí ANO bude podle Havlíčka v dalším volebním období konstruktivní a tvrdou opozicí.

ANO po volbách získalo ve Sněmovně nejvíce mandátu, tedy 72. Na sestavení vlády to ale nestačí, a kromě SPD žádná z dvou koalic, které se do sněmovny dostaly, s hnutím vyjednávat o vládní účasti nehodlá.

Většinu nyní bude podle výsledků voleb ve sněmovně držet koalice SPOLU tvořená ODS, lidovci a TOP 09 a koalice Pirátů a Starostů. Očekává se, že premiérem bude šéf občanských demokratů Petr Fiala (ODS).

Opozice řeší program

Na programu příští vlády navíc již nyní pracují zástupci ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Piráti. „Nemám pochybnosti, že se dokážeme dohodnout,“ řekl v debatě europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Kdo bude v nové vládě? Kandidáti už dohromady řeší program

Domácí

„Na tahu ale bude pan prezident. Předpokládám nicméně, že dospěje ke stejnému vyhodnocení,“ doplnil. Nového premiéra a jeho kabinet musí jmenovat prezident republiky. Miloš Zeman je však již týden v nemocnici na jednotce intenzivní péče a o jeho zdravotním stavu Hrad oficiálně neinformuje.

Pro Piráty je to hořké

Volby pak skončily fiaskem pro Piráty, kteří kandidovali v koalici s hnutím STAN. Voliči totiž ve velkém kroužkovali na společných kandidátkách kandidáty právě Starostů a nezávislých, a tak budou mít Piráti v dolní komoře jenom čtyři zástupce.

„STAN vás vyluxovali a zaplatili vám kampaň,“ pustil se do Piráta Martina Jiránka vicepremiér Havlíček.

Starostové kroužkováním zmasakrovali Piráty

Parlamentní volby

Jiránek opáčil, že výsledky voleb musí nyní strana analyzovat. „Je to hořké, chceme se ale bavit o budoucnosti země,“ reagoval v Partii.

Piráti i přes nízký počet poslanců jednají o vládě, zálusk mají i na některá ministerstva. „Bavíme se o tom, aby byl počet ministerstev s hnutím STAN férový,“ řekl Jiránek. Jaký by měl být přesně jejich počet, však neřekl. „Musíme si vyjasnit s koalici SPOLU, jaké mají zájmy,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám