Hlavní obsah

Hamáček zahájil hon na svobodu, tvrdí iniciativa Chcípl PES

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zahájil hon na svobodu, tvrdí iniciativa Chcípl pes. Reaguje tak na jeho novelu zákona, podle níž by podnikatelé, kteří nedodržují vládní opatření, mohli dostat pokutu až čtyři miliony korun. Zakladatel iniciativy a majitel restaurace Šeberák Jakub Olbert proto plánuje svůj podnik otevírat i nadále. Na neděli připravuje iniciativa protivládní Valentýnské pochody.

Podniky otevřou i přes pokutu 4 miliony korun. Chcípl PES plánuje další prostestní akceVideo: Novinky

 
Článek

Předloha počítá s tím, že fyzické osoby, které nedodržují vládní opatření, by mohly dostat pokutu až do výše 30 tisíc korun. V případě opakovaného porušování bude firmám a podnikatelům uložen i zákaz činnosti na jeden rok.

„Hamáček vymyslel hon na svobodu a zdravý rozum. Pokud jeho návrh schválí parlament, dostaneme se do hluboké totality. Protože já otevřu. Ale o tuhle možnost podnikat přijdu a budou mě tak dlouho perzekuovat, až mě zavřou,“ řekl na středeční tiskové konferenci Olbert.

Návrh zákona přirovnává k nástrojům represe, které používala komunistická strana z 60. let minulého století. „Pro mě to znamená, že se přibližujeme k těm klukům z 89. Když jsem poprvé seděl v policejním autě, tak jsem si říkal, že nejsem žádný hrdina, jdu na den nebo dva, ale oni jeli na 5, na 10 let. Takže já si říkám, že tohle přežijeme a nějakým způsobem to vydržíme, ale ještě jsme vůbec nesplatili dluh těm, kteří nám tady těch 30 let svobodu zajistili,“ říká Olbert, který i přes vládní opatření nechává svůj podnik dále otevřený.

Foto: Novinky

Zakladatel iniciativy Chcípl PES a majitel restaurace Šeberák plánuje dál otevírat svůj podnik hostům i přes možné zpřísnění postihů

Valentýnské pochody po republice

V neděli se po celé České republice včetně Prahy uskuteční 15 Valentinských pochodů. Účastníci tímto způsobem budou vyjadřovat nesouhlas s protiepidemickými nařízeními vlády. Akce se uskuteční pod hlavičkou iniciativy Chcípl PES sdružující protestující podnikatele.

„Cílem je dát lidem pocit normálního Česka, aby mohli jít na čerstvý vzduch a užít si v jednotě procházku v přírodě. Nikde nebude připraveno pódium, abychom tam řečnili. Chceme, aby si lidé mohli spolu povídat a promluvit si o tom, jaké to je, když jsme doma rok zavření," řekl organizátor David Biksadský.

Nedělním akcím bude o den dříve předcházet pochod před dům ministra školství Roberta Plagy. Rakev, jako tomu bylo při minulých akcích, s sebou tentokrát účastníci mít nebudou. S sebou vezmou děti a před ministrovým domem se uskuteční výuka. „Budeme rádi, když přijde (Plaga) pohovořit a napeče dětem koláče. Cílem návštěv politiků u nich doma je dostat se k nim, protože oni nás i občany ignorují, jsou schopni jít akorát na tiskovku,” řekl Biksadský.

Foto: Novinky

Tisková konference iniciativy Chcípl PES

Olbert s Biksadským rovněž kritizovali zavření lyžařského vleku na Vaňkově kopci u Ostravy. Podle jejich názoru je postup policie nezákonný. „Už sedmým dnem se tam děje bezpráví. Policie má pomáhat a chránit, ale ona tam stojí každý den ráno a páskuje soukromý majetek provozovatele. Člověk má opáskovaný majetek bez právního důvodu,” řekl Olbert. Jiří Stuchlík vzápětí vyzval majitele tělocvičen a sportovišť, ať otevřou.

Iniciativa Chcípl PES organizovala protestní akce už dříve. V lednu vyzvala restaurace a další podniky, aby navzdory nařízením otevřely, 10. ledna uspořádala na pražském Staroměstském náměstí demonstraci, kam přišly tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám