Hlavní obsah

Hamáček: Pro důchodce navíc 5000 jednorázově

Právo, svj, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní strany důchodcům slibují, že jim od ledna stoupnou důchody víc, než jim garantuje pravidelná zákonná valorizace. Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček se kloní k tomu, vyplatit důchodcům nad rámec zákonné valorizace, která dosáhne průměrně 840 korun měsíčně, navíc jednorázový přídavek 5000 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

„Umím si představit jednorázovou výplatu 5000 korun, to přibližně odpovídá 400 korunám měsíčně. Rozpočet by to stálo asi 14,5 miliardy. Musíme to projednat s koaličním partnerem, diskuse je možná i o vyšší částce, inflace na seniory dopadá víc než na jiné skupiny, nesmíme dopustit, aby se jejich životní úroveň zhoršovala,“ řekl v úterý Právu Hamáček.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš o víkendu zmínil možnost zvýšení penzí v průměru o tisícikorunu měsíčně. Sociální demokraté je chtějí od ledna zvednout ještě víc. Buď o 300 či o 400 korun měsíčně nad rámec zákonné valorizace, nebo právě jednorázovým několikatisícovým příspěvkem.

Důchodci by si mohli přilepšit až o 1200 korun

Domácí

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) bude otázka navýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace důchodů předmětem vyjednávání o rozpočtu na příští rok. „Konkrétní částku valorizace tak budeme znát na konci srpna. Bude to nejméně 840 korun, což zahrnuje meziroční růst životních nákladů důchodců ve výši 3,8 procenta a převyšuje tak 3,3procentní růst cenové hladiny. Připomínám, že zákonný valorizační vzorec zvýšila právě naše vláda,“ sdělila Právu Schillerová.

Kalousek: Jde o uplácení voličů

Kabinet podle ní také dodrží slib, že v roce 2021 bude průměrný důchod činit nejméně 15 tisíc korun. Podle šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska se vládní strany předhání před volbami, kdo více uplatí voliče.

Bizarní představa, zamítl Ústavní soud poslanecký návrh na změnu valorizace důchodů

Domácí

„Bez ohledu na zoufalý stav veřejných rozpočtů v předvolebním roce začne závod o nejvíce populistický rozpočtový návrh,“ řekl Právu Kalousek. Dodal, že pro lidi i pro státní rozpočet je lepší, když důchody rostou na základě zákonem dané valorizace. Vládu vyzval, aby spíše než jednorázové navýšení předložila důchodovou reformu. „Aby si každý léta dopředu spočítal, jaký bude mít důchod podle zákona, a ne podle toho, jak se vyspí předseda vlády či ministr práce,“ podotkl.

Také ODS je proti. „Dopady vypnutí ekonomiky z důsledku covidu ještě v plné míře neznáme a je krajně nezodpovědné slibovat více, než předpokládá automatický systém navyšování důchodů,“ sdělil Právu poslanec ODS Jan Bauer.

Do penze dřív i s předdůchodem, musíte však naspořit statisíce

Finance

Lidovci jsou pro zvýšení důchodů o dalších 150 korun měsíčně nad valorizaci, tedy zhruba o tisíc korun. „Zdražení potravin na seniory dopadlo výrazně víc, protože zlevnění pohonných hmot jim příliš nepomohlo. A proto bychom souhlasili s kompenzací okolo 150 korun,“ řekl Právu předseda lidovců Marian Jurečka. Dodal, že budou znovu navrhovat, aby dostali více přidáno vdovy a vdovci a hlavně důchodkyně, které vychovaly děti. Pro ty by lidovci chtěli 500 korun měsíčně navíc.

Přivýdělek na rodičovské může celkový důchod snížit až o statisíce

Finance

Zvýšit důchody by chtěla i SPD. „Naši senioři si to zaslouží. SPD to má v dlouhodobém programu,“ napsal Právu šéf poslanců SPD Radim Fiala. O kolik by důchodcům přidal, už nenapsal.

Anketa

Souhlasíte s nápadem dát seniorům jednorázový příspěvek 5000 korun?
Ano
48,2 %
Ne
51,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14163 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám