Hlavní obsah

Hajnému s rakovinou zachránila život nová terapie

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávali mu jen deset týdnů života. Po neuvěřitelném souboji s rakovinou se dostal do bodu, za nímž byla už jen smrt. Pak dostal ještě jednu šanci. Mimořádnou. Stal se totiž prvním obyvatelem Česka, který podstoupil revoluční léčbu s využitím protinádorové buněčné terapie.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Petr Ryzí na kontrole ve Fakultní nemocnici Brno

Článek

Po více než roce poté se padesátiletý hajný Petr Ryzí z Nového Města na Moravě zase vrací do života. Je zpět v práci. Dříve se dusil při každém kroku, dnes sice s úsměvem říká, že na maraton to není, ale schody bez potíží vyjde.

V jeho případě se podařil týmu lékařů Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity mistrovský kousek. Po úspěšné léčbě hajného buněčnou terapií ji podstoupilo již dalších 14 pacientů.

Vědci našli spojitost mezi běžným parazitem a rozvojem agresivních druhů rakoviny

Zdraví

U všech byl rozsah onemocnění tak velký, že by s dosud využívanými postupy léčby neměli šanci na přežití. Díky nové buněčné terapii přežila zhruba polovina z nich, což je fantastický výsledek.

Obrovská naděje

„Terapie je obrovskou nadějí pro jinak nevyléčitelné pacienty s určitými typy nádorů mízních uzlin a krve. Velmi zjednodušeně řečeno, použili jsme k léčbě pacienta jeho geneticky upravené krvinky, které dostal infuzí. Upravené buňky nádor vyžraly, už v těle není,“ řekl Právu za tým lékařů profesor Jiří Mayer s tím, že Petr Ryzí již žádnou léčbu nepodstupuje a chodí jen na kontroly.

Neznamená to ale, že léčba automaticky zabere u všech. Na detailech záleží, přičemž vše nasvědčuje tomu, že hajný měl štěstí, protože vše zafungovalo dokonale.

Nově vyvinutý čip by mohl rozpoznat hrozbu cévní mozkové příhody

Věda a školy

Jeho boj s nemocí začal v červnu 2019, kdy lékaři zjistili, že trpí tzv. mediastinálním velkobuněčným B lymfomem, což je závažné onkologické onemocnění hrudních mízních uzlin. V těchto případech mají zhruba dvě třetiny pacientů šanci na přežití. U Ryzího ale nezabrala opakovaná chemoterapie ani biologická léčba.

Nádor v hrudníku se začal zvětšovat natolik, že již utlačoval průdušky, plíce a velké cévy. Výsledkem byla dušnost, hrozily další komplikace. Právě v této době byla ale dokončena nová genová terapie s pomocí CAR-T lymfocitů. Přestože stála deset milionů korun, bylo mu umožněno, aby ji podstoupil.

Buňky naučí bojovat

Při terapii jsou nemocnému odebrány bílé krvinky, které jsou odeslány do výrobního závodu americké farmaceutické společnosti. Firma ale již má v plánu postavit svou pobočku v Evropě, což zlevní a urychlí léčbu.

V laboratořích je do krvinek vložena speciální genetická informace, díky níž se pak naučí najít a zničit nádorové buňky. Pacient dostane ty, které se pokusí za něj tento boj vyhrát, při běžné infuzi do krve.

Miniprasata mohou pomáhat v terapii Crohnovy choroby

Věda a školy

„Už jsem byl tak vyčerpaný, že jsem vlastně ani moc neřešil, co se kolem děje. Plně jsem se svěřil do péče lékařů, a byla to velmi dobrá volba,“ uvedl hajný, který je otcem tří dětí. Již za několik dní po terapii se mu výrazně ulevilo. Zmizely každodenní teploty, kašel a potíže s dýcháním.

Půl roku po terapii uprosil lékaře, aby se mohl vrátit do práce. Kontroly ukazují, že jeho stav je velmi dobrý, lepší se měsíc po měsíci. Žádné velké plány nemá. „Prostě si jen užívám toho, že můžu každé ráno vstát z postele, jít a žít. Je to nepopsatelný pocit,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám