Hlavní obsah

Gross: Klaus překračuje své ústavní pravomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus nepovažuje vládní krizi za ukončenou. Na mimořádné tiskové konferenci v pátek odpoledne novinářům sdělil, že požádal premiéra Stanislava Grosse o veřejný slib, že s obměněnou vládou požádá Sněmovnu o důvěru. Slib chce ještě před tím, než přijme demise lidoveckých ministrů a jmenuje nové členy vlády. Podle Grosse Klaus překračuje své ústavní pravomoci prezidenta.

Článek

"Nebudu se k tomu vyjadřovat, je to požadavek nad rámec ústavních pravomocí prezidenta," tlumočila Grossovo stanovisko mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková.

Klausův požadavek kritizoval vicepremiér a nedávný Grossův vyzyvatel v souboji o vedení ČSSD Zdeněk Škromach. "Není příliš šťastné, když hlava státu takové výzvy vzkazuje premiérovi přes média," řekl . Prezident by podle něj měl spíš "ukončit utrpení lidoveckých ministrů, kteří chodí do vlády z nutnosti".

Ústava nestanoví žádný termín, do kterého má prezident přijímat demise ministrů a jmenovat jejich nástupce. Uvádí, že prezident předsedu vlády a její členy jmenuje a odvolává a přijímá jejich demisi.

Klaus: Krize neskončila

Hlava státu novinářům na mimořádné tiskové konferenci přečetla své prohlášení a neumožnila žádné dodatečné dotazy. Je to další fáze vládní krize, nikoli její ukončení, prohlásil Klaus.

"Předpokládal jsem, že dnes, ať dopadne hlasování o nedůvěře jakkoliv, zahájím jednání s politickými stranami, ale po dnešních vystoupeních jejich reprezentantů na plénu Sněmovny snad mohu říci, že nejen já, ale i celá česká veřejnost už jejich názory a postoje známe," uvedl dále ve svém prohlášení Klaus.

"Dnešní hlasování ve Sněmovně nepovažuji ani za náhradu 101 podpisů, na základě kterých jsem v loňském roce pověřil Stanislava Grosse sestavením vlády, ani za, v nové situaci bezpodmínečně nutné, potvrzení většinového mandátu demisemi oslabené Grossovy vlády," dodal prezident.

Demisi podali před dnešním parlamentním hlasováním tři lidovečtí ministři, a to šéf diplomacie Cyril Svoboda, ministr dopravy Milan Šimonovský a ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Lidovci vládu opustili, protože nechtějí Grosse jako premiéra.

Na Klause apeluje Konfederace politických vězňů

Také předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek už ve Sněmovně vyzval Grosse, aby jeho vláda bez lidovců požádala Sněmovnu o důvěru.

Konfederace politických vězňů dnes v otevřené výzvě požádala Klause, aby odmítal jakákoli vyjednávání s českými komunisty a nepřijal v této době demisi ministrů současné vlády.

"Jsme si vědomi, vážený pane prezidente, že vy, jako jediný nejvyšší reprezentant českého národa, můžete zabránit opakování katastrofy naší demokratické společnosti," uvedla ve výzvě předsedkyně konfederace Naděžda Kavalírová s poukazem na únor 1948.

Vláda Stanislava Grosse přežila díky KSČM v pátek po poledni hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční ODS. Komunisté se zdrželi hlasování. Lidovci hlasovali proti vládě. Pro návrh hlasovalo 78 poslanců, proti 76 a 44 se zdrželo. Dva poslanci se hlasování ze zdravotních důvodů nezúčastnili. [celá zpráva]

.: POLITICKÁ KRIZE

.: 1. dubna 2005

.: 31. března 2005

.: 30. března 2005

.: 29. března 2005

Anketa

Myslíte si, že Gross Klausovi vyhoví a požádá sám Sněmovnu o důvěru?
Ano
8,2 %
Ne
91,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1500 čtenářů.

Reklama

Související články

Grossova vláda přežila díky komunistům

Vláda Stanislava Grosse přežila díky KSČM hlasování o nedůvěře, které vyvolala opoziční ODS. Komunisté se zdrželi hlasování. Lidovci hlasovali proti vládě....

Výběr článků

Načítám