Hlavní obsah

Foldyna kope do vlastních poslanců z ČSSD: Tuší konec, budou chtít trafiky

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) se opět pustil do kritiky svých kolegů z ČSSD. Obává se, že oranžoví poslanci tuší, že jejich působení v politice končí, a proto se budou snažit ještě něco získat. Příležitostí ke „kšeftování“ by prý mohlo být tajné hlasování o žalobě na prezidenta Miloše Zemana, pokud jej Sněmovna schválí. Foldyna to napsal na Facebook.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna po jednání předsednictva ČSSD

Článek

„Poslanci ČSSD nejspíš už tuší, že jejich působení v politice pomalu končí, a chtějí ještě něco získat. Přízeň voličů to v tajné volbě ale zcela jistě být nemůže – ostatně na voliče současná ČSSD už zvysoka kašle,“ napsal Foldyna.

Teď jde o mnohem víc než tehdy, a tomu budou odpovídat i ceny
Jaroslav Foldyna

„Pokud se ve Sněmovně ve věci žaloby na prezidenta Zemana skutečně podaří prosadit tajné hlasování, tak se pravděpodobně staneme svědky dosud nevídaného kšeftování s hlasy, proti kterým byly dřívější 'trafiky' některým poslancům jenom slabým odvarem. Teď jde o mnohem víc než tehdy, a tomu budou odpovídat i ceny,“ uvedl dále poslanec.

Domnívá se, že celé hlasování o žalobě na hlavu státu je snaha některých poslanců a senátorů přímou volbu prezidenta de facto zrušit.

„A ČSSD? Několik jejích poslanců si nejspíš přilepší, ale jinak ta strana poslouží jako příslovečný užitečný idiot a pak zmizí v zapomnění. Má k tomu skutečně slušně našlápnuto už dlouhou dobu a tohle bude jen další urychlení zániku,“ dodal.

Chvojka: Chce být jako Klaus ml.

Foldynova slova otrávila předsedu poslaneckého klubu Jana Chvojku. „Jaroslav Foldyna už na Facebook napsal větší nesmysly. Nebudu komentovat každý výron jeho ega na sociálních sítích. Evidentně se rozhodl hrát stejnou roli, jakou měl Václav Klaus mladší v ODS před svým vyloučením. Tento přístup bohužel k růstu podpory ČSSD nepovede,“ napsal Právu.

Proti Foldynovu tvrzení se ohradil i místopředseda ČSSD Ondřej Veselý. „Jsem pro tajné hlasování, ale podle všeho neprojde. Kšeftování s hlasy je nesmysl,“ napsal Právu.

„Nepomůžou ani dredy“

Foldyna, kterému v srpnu za jeho dřívější kritické výroky pohrozilo vedení soc. dem.  vyloučením, znovu zopakoval svůj názor, že současnému vedení soc. dem. bývalí voliči strany „začali smrdět”, a proto je odehnalo. Poslanci ČSSD prý tuší, že to tak zůstane, „i kdyby si Jan Hamáček nechal narůst dredy a Foldyna začal těžit kryptoměnu“.

Nerozumí však prý tomu, proč by o žalobě na hlavu státu měli chtít hlasovat tajně poslanci jiných stran.

„Voliči TOP 09, STAN, Pirátů, ODS a KDU-ČSL by přece demonstrativní hlasování proti prezidentu Zemanovi jenom ocenili a tyto strany by tak jen potvrdily svůj dlouhodobý politický program, který je 'zničit Zemana', popřípadě 'zničit Babiše'. Strany jako SPD, KSČM a ANO by zase demonstrativní podporou prezidenta Zemana své voliče jistě potěšily,“ dodal.

Někteří poslanci ODS – například Pavel Blažek či Marek Benda – přitom však žalobu na Zemana nepodporují. Řekli to při pátečním jednání ústavně-právního výboru Sněmovny, při němž také výbor doporučil, aby byla žaloba projednána veřejně.

Prostě ho nemají rádi

Návrh žaloby z pera senátorů je podle Foldyny motivovaný tím, že někteří zákonodárci zkrátka nemají Zemana rádi. „Kdyby byl člověk trochu prostořeký, tak by mohl říci, že si senátoři chtějí s vůlí voličů vytřít p..del,“ napsal poslanec ČSSD.

Žalobu na prezidenta by měli poslanci projednat ve čtvrtek 26. září. Senátoři ji zakládají na tom, že Zeman svými skutky porušuje Ústavu. Konkrétně prezidentovi vytýkají osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální českou zahraniční politikou.

Zeman už dříve označil návrh žaloby za ústavní negramotnost. Aby se žaloba dostala k Ústavnímu soudu, ve Sněmovně by pro ni muselo hlasovat nejméně 120 poslanců. Vzhledem k rozložení sil ve Sněmovně to není pravděpodobné.

Reklama

Výběr článků

Načítám