Hlavní obsah

Foldyna a Staněk chtějí sebrat ČT část poplatků

Právo, Karolina Brodníčková

Senioři, tělesně postižení a zaměstnanci i živnostníci s nejnižšími příjmy by neměli platit poplatky za Českou televizi, navrhli poslanci Jaroslav Foldyna, exministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD), Marian Bojko, Lubomír Volný a Ivana Nevludová (dříve SPD).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

V návrhu navazují na týden staré prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) i doporučení prezidenta Miloše Zemana. ČT měla loni rozpočet 6,5 miliardy, z toho koncesionářské poplatky činily 5,6 miliardy. Návrh by tudíž významně podlomil příjmy ČT.

„Pro důchodce, zdravotně postižené, samoživitelky a další málo majetné skupiny o tom můžeme uvažovat,“ sdělil Babiš Parlamentním listům. Zeman o zrušení koncesionářských poplatků hovoří opakovaně už několik let.

Foldyna a další předkladatelé proto doufají, že jejich novelu ANO podpoří. Šéf klubu Jaroslav Faltýnek Právu řekl: „Až to budeme mít na stole, tak se o tom pobavíme.“

Inspirace Slovenskem

Foldyna a Staněk novelu předložili bez toho, aby o ní jednali s kolegy v ČSSD. Jejich zdůvodnění je také v přímém rozporu s pozicí značné části jejich kolegů a podle poslance Romana Sklenáka ji soc. dem. nepodpoří.

„Jsem přesvědčen, že nejde o přilepšení seniorům a nízkopříjmovým spoluobčanům, ale o útok na ČT. Zažíváme to řadu let. Někteří politici chtějí z ČT udělat vládní televizi, stejně jako tomu je v Maďarsku. Začíná to tím, že přiškrtíme příjmy, začne klesat sledovanost a na konci je ovládnutí média politiky,“ řekl Právu.

Sklenák si myslí, že novela nepochází z hlav jeho kolegů. „Pan prezident tuto myšlenku zmínil první a já jsem jen čekal, kdo s tím přijde,“ poznamenal.

Už dnes jsou od poplatků (135 korun za ČT a 45 korun za ČRo) ušetřeny domácnosti s příjmem do 2,15násobku životního minima. ČT návrh komentovat odmítla.

„Návrh, který předložíme Sněmovně, pokládáme pouze za první dílčí krok ke komplexní změně systému financování a kontroly ČT. V tomto duchu také hodláme urychleně připravit obsáhlejší novelu zákona o ČT, ve které předpokládáme úplné zrušení televizních poplatků a také změnu kontrolních mechanismů ČT,“ dodal Foldyna v prohlášení.

Navrhovatelům se nelíbí, že stát nemůže kontrolovat, jak Česká televize s penězi nakládá. „Stávající mechanismy kontroly jsou nedostatečné,“ uvedli v narážce na to, že Sněmovna má pravidelně schvalovat výroční zprávy ČT. V rozporu s předkladateli část klubu ČSSD podporuje iniciativu oranžové odnože Idealisté „Stojím za ČT“. Idealisté plánují na podporu ČT i happening mezi 15. a 18. říjnem.

„V současné době čeká ve Sněmovně na projednání celkem šest výročních zpráv, debata o nich se přitom opakovaně posouvá. A lidi jako Zeman, Ovčáček či Okamura volají po jejich zamítnutí, nebo rovnou k zestátnění ČT. Pak by se z ní stala hlásná trouba jako za minulého režimu,“ napsali Idealisté.

Foldyna a spol. se mohli inspirovat na Slovensku. Tamní parlament před týdnem zrušil koncesionářské poplatky pro chudé a seniory od ledna 2020. Návrh předložili poslanci Slovenské národní strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám