Hlavní obsah

Fischer si u Merkelové stěžoval na šikanu českých řidičů v Německu

Aktualizováno

Premiér Jan Fischer v pátek informoval německou kancléřku Angelu Merkelovou o stížnostech českých řidičů na přetrvávající kontroly českých řidičů ze strany německé policie. Kancléřka uvedla, že se na problematiku zeptá. Politici o tom hovořili na summitu EU v Bruselu.

Článek

"O těch stížnostech vím, považuji to za problém, a proto jsem využil příležitosti, že jsem o tom informoval německou kancléřku Angelu Merkelovou. Vyslechla si to se vší pozorností a vážností a sdělila mi, že je připravena zkrátka a dobře se na to podívat, zeptat a případně hledat řešení," uvedl Fischer.

„Pokud bude chování německých policistů horší u českých občanů, budeme uvažovat o konkrétních krocích,“ řekl TV Prima ministr vnitra Martin Pecina.

Německá policie začala po vstupu ČR do Schengenského prostoru kontrolovat české řidiče v příhraničních oblastech. Češi si stěžují na šikanu a proti jejímu postupu se několikrát na různých úrovních ohradili. Německá strana trvá na tom, že kontroly jsou namátkové a nejsou namířeny proti Čechům.

Naposledy se o problematiku zajímal ministr vnitra Martin Pecina. "My si na to v pravidelných intervalech stěžujeme, kontroly se pokaždé trochu zmírní, potom se zase zpřísní. Oni od toho ale neustoupí. Je to jejich politika, mají na to právo, a ty kontroly nezruší,“ řekl před časem ministr. [celá zpráva]

Bavorsko v této souvislosti oznámilo, že od kontrol v pohraničí neustoupí. [celá zpráva]

Fischer s Merkelovou hovořil i o údajně špatném zacházení s českými cestujícími na německých letištích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám