Hlavní obsah

Firma pirátského místostarosty dodávala ochranné pomůcky pirátským radnicím. Žádný střet zájmů, hájí se Štrébl

Rodinná firma pirátského místostarosty za Prahu 3 Štěpána Štrébla, který měl na starost i kampaně strany, během let násobně zvýšila svůj obrat. Za úspěchem stály i zakázky na dodání ochranných pomůcek veřejným institucím, kde vládnou Piráti. Štrébl pochybení i střet zájmů odmítá, podnikání ale ukončil.

Foto: ČTK

Štěpán Štrébl (vpravo) s poslancem Pirátů Mikulášem Ferjenčíkem.

Článek

„Pokračovat v tom nebudu, protože nechci vyvolávat kontroverze a nabíjet munici politickým soupeřům,“ vysvětloval Štrébl Novinkám důvody, proč se rozhodl prosperující byznys ukončit.

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Domácí

Z daného kroku podle něj ale nevyplývá, že by tak vlastní chybu nepřímo přiznával. Uvedl, že stále považuje důvody konce svého podnikání za „primitivní“.

„Blbě to vypadá, ale přece nelze mluvit o tom, že všichni advokáti nebo architekti, kteří někde působí, nebudou nikam nic dodávat. Pochopil bych, kdybych měl nějakou celostátní funkci, ale sedím na městské části a můj vliv je reálně na šesti kilometrech čtverečních,“ uvedl Štrébl.

Museli jsme jednat, vysvětluje Hamáček předražené respirátory

Domácí

Na souběh jeho politické a podnikatelské činnosti upozornil před několika dny server Seznam Zprávy. Podle dostupných informací jeho rodinná firma dodávala ochranné pomůcky i do městských úřadů, kde se Piráti podílejí na vládnutí. Podle Hlídače státu se účastnila 18 veřejných zákazek, konkrétně šlo o Prahu, Karlovarský, Královehradecký a Jihomoravský kraj. Z některých zakázek ale firma následně odstoupila.

Daná společnost dovážela zdravotnický materiál i několika pražským nemocnicím, městské policii nebo České poště.

Loni měla od veřejných institucí zakázky na ochranné pomůcky za 117 milionů korun. V roce 2018, kdy nebyla pandemie covid-19 a karlovarská firma Štrébla neobchodovala s veřejnými institucemi, dosahovaly její tržby sotva 660 tisíc korun.

„Státu jsme ušetřili spoustu peněz“

Štrébl po celou dobu odmítá, že by se kvůli politickému angažmá ocital ve střetu zájmů. „Moje rodina se tímhle živí skoro dvacet let. Mám za to, že jsme státu účastí ve výběrových řízeních ušetřili spoustu peněz,“ podotkl.

Když před pár dny vysvětloval na sociální sítí Twitter, co je z jeho pohledu střet zájmů, příspěvek končil anglickým „Get over it“, čímž volně přeloženo svému politickému soupeři Jiřímu Pospíšilovi (Spojené síly pro Prahu) a novinářům vzkazoval, aby se přes to přenesli , že se ho to netýká.

Štréblovo podnikání se nelíbilo ani šéfovi strany Ivanu Bartošovi. „Firma by dále neměla do řízení určitého typu vstupovat, což předpokládám, že se již dít nebude,“ napsal na Facebooku.

Podobně jako Bartoš hovořil v podcastu Novinek i další člen strany a pražský primátor Zdeněk Hřib. Podle něj byla Štréblova firma ve snaze vyhnout se zakázkám v hlavním městě jen nedůsledná.

Sněmovní volby Prahu ovlivní, může za to Babišova kampaň, míní Hřib

Domácí

I Štrébl nyní tvrdí, že se chtěl podobným soutěžím vyhnout. „Instrukce (pro lidi ve firmě) byla neúčastnit se tam, kde Piráti vládnou. Nechtěl jsem, aby to bylo skandalizováno,“ uvedl.

Kampaňový guru Štrébl

Štrébl o sobě mluví jako o pouhém řadovém členovi bez vlivu na „velkou Prahu“, na rozdíl od mnoha dalších řadových straníků ale zná oba zmiňované čelní Piráty minimálně z práce, kterou pro stranu vykonával před uplynulými volbami.

ANO sněmovní volby nevyhraje, premiérem bude Bartoš, tvrdí bookmakeři

Domácí

Štrébl byl volebním manažerem Pirátů před sněmovními volbami v roce 2017 a je autorem pirátského autobusu s mottem „Pusťte nás na ně“. Následně pokračoval i v komunálních volbách v roce 2018, po kterých se stal primátorem hlavního města právě Hřib.

„To, že je někdo s někým kamarád, platí i u řadového občana 'nePiráta'. Nemyslím si ani, že jsem nějaký extra velký kámoš Ivana Bartoše nebo kohokoliv dalšího. Ve straně nemám žádný vliv. To je mýtus,“ komentoval Štrébl své známosti.

Jsme jako ODS?

Na online platformě Pirátské fórum v současnosti běží anketa o výzvě k jeho odstoupení. Podle pirátského zastupitele v Jihomoravském kraji Jiřího Kadeřávka porušil Štrébl zejména kodex zastupitele, který platí pro všechny, kteří byli ve volbách zvoleni na kandidátce Pirátů.

V kodexu totiž jasně stojí, že není možné, aby politik vykazoval prudce rostoucí zakázky v době, kdy vykonává zastupitelský mandát. „Politik nesmí padnout v podezření, že jeho podnikání v době výkonu mandátu profituje na situaci, na jejímž řešení by se měl podílet,“ stojí ve stanovách.

Návrat dětí do škol by měl vycházet ze situace v regionu, navrhují Piráti a STAN

Domácí

Podle Kadeřávka se tak jedná o zásadní selhání, které Pirátům „bere oprávnění kritizovat například politiky ODS, z nichž mnozí jsou známí tím, že politiku vnímají jako součást podnikatelského plánu”.

Kritici Štréblovi vyčítali také to, že přestože se dlouhodobě profiluje jako podporovatel Tibetu, zboží vozila jeho firma z Číny. „Nemám žádný problém dělat s Čínou byznys. A taky nemám potřebu se Číně klanět. Čínské zboží kupujeme a používáme denně všichni,“ reagoval Štrébl ve stranických listech.

Reklama

Výběr článků

Načítám