Hlavní obsah

Filip: KSČM nemůže za zvolení Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda KSČM Vojtěch Filip se v sobotu ohradil proti výrokům Jiřího Paroubka, podle kterého komunisté přispěli ke znovuzvolení Václava Klause prezidentem. Zodpovědnost za Klausovo zvolení připisují komunisté třem přeběhlíkům z řad ČSSD a zeleným, kteří nepřijali podmínky KSČM. Dodal, že spolupráce ČSSD a KSČM je nyní nutná.

Článek

Paroubkovu kritiku si Filip vysloužil zejména prezidentskou nominací Jany Bobošíkové a odmítnutím podpory Janu Švejnarovi, čímž se zvýšily šance Václava Klause. „Filip je buď úplně neschopný, nebo schopný všeho,“ řekl novinářům po prezidentské volbě Paroubek.

„Komunisté udělali vše, aby umožnili volbu Václava Klause. A budeme to říkat stále,“ zdůraznil. Reagoval tak na Filipovo vyjádření, že jejich zákonodárci podpoří Jana Švejnara jen do druhého kola páteční prezidentské volby. Po středečním vyjádření Paroubka a Švejnara ale Filip řekl, že tento kandidát ztratil důvěru komunistických poslanců a senátorů.

Podle Filipa KSČM nenese zodpovědnost za zvolení Václava Klause. "Nezaznamenal jsem jediný útok na sebe i na celý vyjednávací tým. Já jsem volbu zvládl, Paroubka i Švejnara jsem o našich záměrech informoval pravdivě," zdůraznil Filip.

Filip kritizoval přístup zelených

Jednáni o Švejnarovi podle Filipa zhatil šéf zelených Martin Bursík. Filip prý Bursíkovi řekl, že pokud Švejnar nepodpoři referendum o radaru, měli by je podpořit zelení.

„Bursíkovi jsem řekl, že pokud Strana zelených nedá záruku, že bude hlasovat proti radaru, tak pro Švejnara ruku nezvedneme,“ popsal Filip. "Já za zvolení Klause neviním nikoho," řekl Filip.

S ČSSD jsme si souzeni

Na Paroubkovo prohlášení že s Filipem již nebude jednat, reagoval šéf KSČM upozorněním, že sociální demokraté s komunisty musí spolupracovat a Paroubek může podle Filipa jednat s místopředsedy ČSSD.

"Klub ČSSD je v tenzi, nemá tři poslance, bez nás se nemůžou obejít, spíš jsme si souzeni, než abychom se hádali, musíme spolupracovat," zdůraznil Filip. Bez komunistů s oslabeným klubem Paroubek není schopen nic prosadit, míní Filip.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám