Hlavní obsah

Fiala: Změna je tady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změna je tady, my ji uděláme, uvedl v sobotu po sněmovních volbách šéf vítězné koalice SPOLU Per Fiala (ODS). Výsledky těsně před sečtěním všech hlasů ukazují, že by SPOLU a koalice Pirátů a STAN mohly ve Sněmovně získat většinu 109 mandátů.

Tisková konference SPOLUVideo: ČTK

 
Článek

„Obě demokratické koalice mají většinu a mají šanci postavit většinovou vládu, toto je změna, my jsme změna, vy jste změna,” řekl Fiala před jásajícími sympatizanty koalice z volebního štábu v pražském hotelu Grand Majestic Prague.

„Změna je tady, my ji uděláme,“ pokračoval.

Na tahu je Zeman. Vláda může být až v půlce příštího roku, říkají odborníci

Parlamentní volby

Podotkl, že koalice SPOLU, jíž tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, chce dělat jinou politiku než dosavadní vládní koalice ANO a ČSSD.

„Je jedno, koho jste volili, jsme všichni občany, kteří tu chtějí žít pospolu, jako sousedi, přátelé, kolegové,” uvedl také.

Fiala připustil, že neví, jaké budou další kroky prezidenta Miloše Zemana, který dopředu avizoval, že nepověří sestavením vlády nejsilnější koalici, nýbrž stranu s nejsilnějším klubem, tedy hnutí ANO. Podle něj to ale vzhledem k výsledku nemůže dopadnout jinak než, že budou vládnout dvě demokratické koalice.

Přísaha ani Trikolóra se do Sněmovny nedostaly

Parlamentní volby

S jednáním s Piráty a STAN podle něj začnou do 24 hodin. Z kuloárů zaznívá, že by mohli zástupci PirSTAN dorazit již v nočních hodinách.

Vítězství přivítala z pódia také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Změna už není blízko, změna už se děje,“ prohlásila.

Fialu označila za budoucího premiéra a vedle stojícího předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku za vicepremiéra. „Vám všem patří obrovský dík,“ uzavřel dojatý lidovec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala a Marian Jurečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám