Hlavní obsah

Farský složil poslanecký mandát

Aktualizováno

Poslanec a první místopředseda hnutí STAN Jan Farský se v sobotu večer na pár dní vrátil do ČR z amerického Oregonu, kde je na osmiměsíční stáži na univerzitě. V úterý na schůzi Sněmovny složil mandát. K tomu ho po kritice i od koaličních partnerů vyzvala jeho vlastní strana. Farský o víkendu stihl již i vyklidit regionální kancelář v Semilech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Farský hovoří s novináři po svém ohlášení zahraniční stáže v USA.

Článek

Farský v pondělí Právu potvrdil, že se poslaneckého křesla vzdá. Do ČR se musel vrátit, protože předpisy neumožňují složit mandát v zahraničí prostřednictvím notářského zápisu.

„Vládl by Babiš“

„Docházím na univerzitu, setkávám se s vyučujícími na fakultě, probíráme, na co se soustředit, procházím si zdroje k tématům. Načítám potřebné, poznámkuji, třídím,“ popsal Farský Právu, jak jeho stáž v USA probíhá.

Udělal jsem chybu a za chyby se platí
Jan Farský

Čelil kritice, že záměr odcestovat na delší dobu do USA utajil před voliči i koaličními partnery. Mandátu se Farský zpočátku zbavit nechtěl, měl za to, že by to byl „podvod na voličích“. V pondělí ale řekl ČT: „Udělal jsem chybu a za chyby se platí.“ Farský podotkl, že by poškodil celou koalici, kdyby svůj záměr odjet do Ameriky oznámil už před volbami. „Využili by to soupeři ve volbách. Jako premiér by dnes neseděl Petr Fiala, ale trestně stíhaný Andrej Babiš,“ dodal.

Je to nesmírně bolestné. Rakušan se vyznal z přátelství k Farskému

Domácí

„Nechal jsem se opít tím, že 108členná většina je dostatečná a že budu po stáži prospěšný ČR, ale to jsem se spletl,“ přiznal Farský. „Trošku jsem se dostal do slonovinové věže, neodhadl jsem, co se bude dít, přesvědčil jsem sám sebe i okolí, že to problém být nemůže a že mi pobyt mimo Sněmovnu prospěje,“ řekl Farský, který byl poslancem zvolen v roce 2013.

Farský také vysvětlil, že jeho stáž měla být půlroční, ale měl možnost si ji prodloužit na osm měsíců, tedy do 10. září, a to využije.

Farský původně chtěl poslanecký plat, který činí 90 800 korun měsíčně, i paušální náhrady desítky tisíc korun posílat charitativním organizacím, jako je Člověk v tísni. Ve Sněmovně končí po 4,5 měsíce od voleb. I tak mu náleží odchodné ve výši jednoho poslaneckého platu. „To jsem vůbec neřešil, teď řeším odstoupení,“ odpověděl Právu na otázku, jestli i toto odchodné dá na charitu.

Foto: STAN

Jarmila Levko

Nejasná je i jeho budoucnost, až se po osmi měsících stáže vrátí do ČR. „To je ještě daleko. Teď se vzdám mandátu, předám svoji agendu kolegům a budu jim nadále k dispozici. Co se stane po návratu ze stáže, nechávám otevřené,“ řekl Právu. V ČT připustil setrvání v politice i odchod do soukromého sektoru.

Dejte mi měsíc, potřebuji vyřešit vedení divadla, říká Farského náhradnice

Domácí

V poslanecké lavici Farského nahradí ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko. V čele poslaneckého klubu STAN ho už dřív nahradil Josef Cogan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám