Hlavní obsah

Faltýnka čeká dnes ve Sněmovně vysvětlování. Zatím jen mlžil

– Praha

Jaroslava Faltýnka, druhého muže hnutí ANO, dnes čeká další den, kdy ho chce opozice ve Sněmovně grilovat kvůli jeho roli v mnohamiliardové kauze mýto. Při svém prvním vystoupení na plénu před dvěma týdny totiž neodpověděl na žádnou z otázek opozičních poslanců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jaroslav Faltýnek na schůzi Sněmovny v úterý 26. března 2019.

Článek

Nevyvrátil tak podezření, že za zády vlády a bez pověření jednal v době, kdy běžela soutěž na nového dodavatele mýtného systému pro české dálnice a část silnic 1. třídy, ve prospěch rakouské firmy Kapsch. Pokud se to prokáže, měl by v politice skončit.

Jde o jeho schůzky s ředitelem české pobočky rakouské firmy Kapsch Karlem Feixem a šéfem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem v době, kdy tento úřad měl dohlížet nad férovostí tendru.

Schůzky proběhly 10. listopadu 2017, jen pár dní poté, co se Kapsch obrátil na ÚOHS s první stížností proti zadavateli zakázky, ministerstvu dopravy. Obě se uskutečnily ve stejný den, zhruba s hodinovým rozdílem ve dvou brněnských hotelích.

Při první schůzce v hotelu Holiday Inn se Faltýnek dohodl s Feixem, že zařídí u Rafaje ovlivnění rozhodování ÚOHS ve prospěch Kapsche. Policie má pořízené prostorové odposlechy, které to spolehlivě prokazují.

Foto: Novinky.cz s ČTK

Karel Feix (vlevo) a Petr Rafaj

Následnou schůzku s Rafajem v hotelu Voroněž Faltýnkovi domluvil a zúčastnil se jí místní politik ANO Jiří Švachula, jenž je nyní pro podezření z korupce vazebně stíhán.

Proč právě on? Jako prostředník se hodil, protože měl k Rafajovi blízko. Mj. byl členem jeho rozkladové komise, což je orgán, který posuzuje pro předsedu antimonopolního úřadu odvolání proti prvostupňovým rozhodnutím Rafajových podřízených.

„Přesné zadání“

Policisté na schůzce v hotelu Voroněž odposlechli, jak Faltýnek Rafajovi sděluje, že „je třeba udělat to, co chce společnost Kapsch“.

Rafaj pak podle odposlechů požádal Faltýnka, aby mu dal „přesné zadání, co má tedy v této věci udělat tak, aby k tomuto výsledku mohl směřovat činnost ÚOHS“. To mu Faltýnek slíbil dodat.

A závěr policistů? „Z jednání vyplynula shodná vůle zúčastněných, aby ÚOHS ve věci veřejné zakázky na mýtné vydal rozhodnutí ve prospěch společnosti Kapsch,“ uvádí se v příkazu k domovní prohlídce.

K tomu došlo už o 14 dní později, 23. listopadu, kdy ÚOHS předběžným opatřením zakázal ministerstvu dopravy uzavřít smlouvu s případným vítězem ještě neskončeného tendru. A pak, v květnu 2018, Rafajovi podřízení celý tendr rovnou zrušili.

To však konec příběhu nebyl. Do hry totiž brzy poté vstoupili mnohem silnější hráči než Faltýnek (premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, který jmenuje a odvolává šéfa ÚOHS). Ti nakonec přiměli Rafajův úřad zrušení tendru zrušit a dát průchod normálnímu procesu. V něm tendr vyhrály s nejnižší cenou společnost SkyToll a firma CzechToll, která je vlastněná skupinou PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

A ten má shodou okolností k českému prezidentovi osobně hodně blízko.

Chronologie kolem jednání o mýtném
9. května 2018 – Rafajovi podřízení ruší kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy soutěž na dodavatele mýtného.
17. května 2018 – Premiér Babiš v rozhovoru pro iDnes.cz říká, že napsal Rafajovi dopis, v němž uvedl, že rozhodnutí úřadu není správné. Rafaj mu následně v dopise nabídl, ať do rozkladové komise ÚOHS navrhne svého nominanta.
Druhá polovina května 2018 – Babiš se schází na Úřadu vlády spolu s ministrem dopravy Danem Ťokem s Rafajem, kde ho vyzývají, aby nebránil uzavření smlouvy na mýtné s vítězem tendru.
24. května 2018 – Ministerstvo dopravy podává rozklad proti rozhodnutí ÚOHS o zrušení tendru na mýtné.
28. května 2018 – Setkání zástupců ministerstva dopravy a ÚOHS, kde delegace ministerstva upozorňuje, že další nové výběrové řízení na mýtné už není časově uskutečnitelné.
30. května 2018 – Ministra Ťoka přijímá na Pražském hradě na jeho žádost prezident Miloš Zeman. Podle informací Práva jednali o problému se zrušením tendru na mýtné ze strany ÚOHS.
31. května 2018 – Zeman přijímá na zámku v Lánech premiéra Babiše na jeho žádost.
7. června 2018 – Babiš v dalším dopise Rafajovi znovu upozorňuje, že už se nestihne vypsat nová soutěž a hrozí, že od ledna 2020 stát nebude vybírat mýtné na dálnicích.
10. června 2018 – Na zámku v Lánech se koná porada expertního týmu prezidenta Zemana, které se účastní i Ťok. Podle vyjádření Hradu se diskuse vedla také o problematice mýta.
10. července 2018 – Koná se neoficiální schůzka mezi prezidentem Zemanem a šéfem ÚOHS Rafajem.
23. srpna 2018 – Rafaj ruší květnové rozhodnutí ÚOHS o zrušení zadávacího řízení na mýtné a nařizuje věc znovu projednat.
19. září 2018 – Zeman se účastní jednání Babišovy vlády v Hrzánském paláci. Není známo, zda se mluvilo i o mýtu.
20. září 2018 – ÚOHS zamítá všechny stížnosti firmy Kapsch a tentokrát neshledává žádné porušení zákona v tendru na mýtné ze strany jeho zadavatele, ministerstva dopravy. Týž den resort podepisuje smlouvu s vítězem tendru, konsorciem firem CzechToll/SkyToll.

Reklama

Výběr článků

Načítám