Hlavní obsah

EU musí jednat, deklarace nestačí, tvrdí Babiš k dění v Bělorusku

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné dění v Bělorusku, kde o víkendu proběhly prezidentské volby, jejichž vítězem je Alexandr Lukašenko, a následně propukly občanské nepokoje, které bezpečnostní síly násilně potlačují, je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) šokující a skandální. EU zatím pohrozila sankcemi.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Je to šokující, co se děje v Bělorusku. Neuměl jsem si představit, že se něco takového se může stát v Evropě, tak blízko k nám,” uvedl Babiš.

Očekává proto, že EU nezůstane pouze u deklarací, ale „že bude i nějaká akce”. Jaká opatření by měla být přijata, premiér neuvedl.

Mlácení obušky a rozsáhlé zatýkání. Lukašenkův režim proti protestujícím přitvrdil

Evropa

Zopakoval své vyjádření, že Bělorusové mají stejný nárok na svobodu a demokracii jako ostatní. „Nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být,” dodal Babiš s tím, že režim prezidenta Lukašenka je nepřijatelný stejně jako to, co se děje v ulicích. EU by měla přijít s návrhem.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při návštěvě Prahy uvedl, že běloruské volby nebyly korektní a USA mají zájem na tom, aby lidé v Bělorusku měli svobody, které chtějí. Odmítl rovněž násilné potlačení protestů.

Děti jsou to nejdůležitější. Cichanouská naznačila, že ji Lukašenkův režim vyštval vydíráním

Evropa

Běloruské bezpečnostní síly zadržely několik tisíc lidí, desítky demonstrantů byly zraněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám