Hlavní obsah

E-neschopenky měly výpadky. Prý šlo jen o desítky ordinací

Právo, svj, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém elektronických neschopenek, který sice začal fungovat od Nového roku, ale v pondělí prožil první velký zatěžkávací den, se potýkal s výpadky. Problémy měli lékaři, kteří posílají e-neschopenky bezplatně přes portál České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ukázka nové e-neschopenky (vlevo), kterou posílají lékaři zaměstnavateli elektronicky, a staré papírové neschopenky

Článek

„Od rána již několik hodin se vůbec nemůžu do systému přihlásit,“ řekl Právu v pondělí dopoledne praktický lékař z Třince.

Podle MPSV se problém dotkl jen nanejvýš desítek ordinací. „Do dnešního dne systém fungoval zcela bez problémů, výpadky jsme nezaznamenali. Dnes jsme evidovali jen drobné výpadky na bezplatném portálu, který využívají jednotky, možná desítky lékařů denně. Tam, kde se používá klasický zdravotnický software, k žádným výpadkům nedošlo. Výpadek byl odstraněn okolo 14.00,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Barbara Hanousek Eckhardová.

E-neschopenky fungují naostro. Budou miláčkem lékařů, prohlásila Maláčová

Domácí

Na problémy s nemožností odesílat e-neschopenky přes portál sociální správy si ale stěžovali lékaři nejen v ambulancích, nýbrž také v nemocnicích. „Co se týká nemocnice v Jihlavě, tak ta právě používá portál ČSSZ a FN Bulovka bude svůj nemocniční software teprve nasazovat, a proto také využívali portálovou aplikaci,“ informovala Eckhardová.

ČSSZ obdržela od začátku roku k poledni téměř 34 tisíc e-neschopenek.

Firmy zaspaly, tvrdí náměstek

Na e-neschopenky si stěžovali i někteří zaměstnavatelé s tím, že nemají informace o nemoci svých pracovníků. „Systém se v žádném případě nehroutí. Je tu určitá chyba na straně zaměstnavatelů, kteří byli velmi laxní, mohli využívat prosinec k tomu, aby se přihlásili, většina to nechala až na dnešek,“ uvedl náměstek ministryně práce Robin Povšík (ČSSD).

Případy, že lékař nechtěl pacientovi e-neschopenku vydat, MPSV dosud nezaznamenalo
mluvčí ministerstva práce Barbara Hanousek Eckhardová

Zatím se podle něj přihlásilo asi 30 000 zaměstnavatelů. V systému jsou přitom údaje 280 000 zaměstnavatelů a 4,5 milionu zaměstnanců. E-neschopenku má využívat 22 tisíc zdravotnických zařízení.

Povšík včera znovu odmítl, že by měli lékaři za vyplňování e-neschopenek dostávat platbu. Uvedl, že by to stálo stovky milionů korun. První zkušenosti s užíváním systému podle náměstka ukazují, že lékaři ho neblokují, a to včetně těch, kteří proti novince vystupovali.

„Případy, že lékař nechtěl pacientovi e-neschopenku vydat, MPSV dosud nezaznamenalo,“ doplnila pro Právo Eckhardová. Pokuta za takový případ může činit až 10 000 korun. Zaměstnavatelé si stěžovali na to, že ještě měsíc před uvedením do ostrého provozu nedostali systém k otestování. Podobně se vyjadřovali i někteří lékaři.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) Právu řekl, že ministryni práce Janě Maláčové (ČSSD) navrhoval odložení případných sankcí o rok, jako tomu bylo při spuštění elektronických receptů.

Lékaři očekávají zvýšenou nemocnost

„Přestože paní ministryně k bezsankčnímu období nepřistoupila, doufám, a pochopil jsem to i z posledních vyjádření MPSV, že její ministerstvo bude k lékařům shovívavé, nebude ze začátku udělovat pokuty a bude spíše lékaře edukovat,“ dodal Vojtěch.

Podle něj se jedná o zásadní novinku, a proto je potřeba dát lékařům dostatečný prostor, aby se naučili s novým systémem pracovat.

Lékaři v lednu očekávají zvýšenou nemocnost, a to v důsledku nástupu chřipkového období. „Ještě minulý týden jsem vyplnil jednu elektronickou neschopenku denně, což je tolik jako v létě. Ale dnes už jsem jich vyplnil patnáct. V příštích dnech to zřejmě ještě bude stoupat,“ řekl v pondělí Právu praktický lékař Petr Šonka z Přeštic na Plzeňsku.

„Stále přitom ještě nemáme systém osahaný. Já se dovídám, zda e-neschopenka prošla systémem, s odstupem ne minut, ale hodin. A to není dobré,“ uvedl Šonka.

Podle dětské lékařky z Prahy doktorky Hany Cabrnochové byl v její ordinaci zatím poměrně klid. „To ale souvisí s tím, že po vánočních svátcích se děti vracejí do předškolních a školních kolektivů. Pak zpravidla stačí jedno nachlazené dítě a spustí se lavina onemocnění,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám