Hlavní obsah

Dušek: Omikron je de facto nová epidemie. Projde velmi rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šíření varianty koronaviru omikron se projeví v epidemiologických datech zřejmě už na konci tohoto týdne, míní šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Ten ve vysílání Českého rozhlasu Plus upozornil, že se omikron projevuje odlišně než předchozí varianty, nová vlna podle něj bude „de facto nová epidemie“.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Omikron nyní podle Duška představuje zhruba pětinu případů, ale má schopnost se rychle šířit. Definitivně převládne do druhé poloviny ledna.

„Ten omikron je de facto nová epidemie, ten virus je dost silně změněn a jeho nakažlivost je až dvaapůlkrát větší, možná až třikrát větší než u varianty delta, takže tou populací projde velmi rychle,” popsal Dušek.

Data z Anglie: Čtyři pětiny hospitalizovaných s omikronem nemají booster

Koronavirus

Že omikron získá brzy navrch, předpokládá i Státní zdravotní ústav (SZÚ), podle nějž výsledky zatím ukazují na poměr 85 ku 15 ve prospěch delty.

„Národní referenční laboratoř odhadla, že nad 50 procent všech pozitivních případů by se omikron mohl dostat zhruba do deseti dnů až dvou týdnů," uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Pozitivní je, že schopnost omikronu vyvolat těžký průběh je oproti dosud dominující deltě poloviční až třetinová. S ohledem na rychlost šíření však může v absolutních číslech představovat značnou zátěž nejen pro zdravotnický systém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

„I relativně malé procento těžkých případů z velkého množství v krátkém čase může znamenat skokový nárůst případů v nemocnicích,“ popsal Dušek potenciální rizika.

Až převládne omikron, přestanou se podávat monoklonální protilátky. Nebudou už fungovat

Koronavirus

V současnosti epidemická data vykazují setrvalý pokles, Dušek ale upozornil, že srovnávat nynější čísla s koncem loňského roku může být vzhledem k období Vánoc ošemetné. Vánoce, kdy se málo testuje, přirovnal Dušek k „datovému blackoutu”, který ovlivňuje nejen počty nových případů, ale i odhad reprodukčního čísla.

Co se týká výhledu na omikronovou vlnu, i nejoptimističtější scénáře hovoří podle Duška o desítkách tisíc nakažených denně. „Nemusíme si ani říkat nějaká super přesná čísla,” dodal.

Predikce ÚZIS mluví o 50 000 nových případů denně a kolem 7000 nakažených v nemocnicích.

Omikron se chová trochu jinak. Ministerstvo chystá zkrácení karantény a izolace

Domácí

S počty nakažených mohou narůstat problémy v ekonomice a službách spojené s izolacemi a karanténami. I proto se mluví o jejich zkrácení. Rozhodovat o tom by měla vláda ve středu.

„Budeme-li uvažovat v desítkách tisíc nakažených denně, tak by karanténní opatření mohlo začít ohrožovat i běžné služby nemluvě o infrastruktuře a zdravotní péči,” poznamenal Dušek.

Lidé s posilující dávkou netvoří v Česku ani procento nakažených

Domácí

To bylo i jedním z témat, o nichž v pondělí jednal Ústřední krizový štáb (ÚKŠ). Ten zadal zástupcům kritické infrastruktury úkol předložit do čtvrtka plány, jak budou fungovat ve chvíli, kdy by větší počet zaměstnanců vyřadila z práce izolace či karanténa.

„Mají připravit i právní analýzu, jaký právní instrument pomůže na tu kterou kritickou situaci,“ uvedl ministr vnitra a šéf UKŠ Vír Rakušan (STAN).

Studie: Omikron umí snadněji obejít imunitu

Evropa

Za týden plány probere štáb a příští středu by na ně mohla nutnými opatřeními reagovat vláda. „Nechceme nic přivolávat, ale chceme být na tu situaci připraveni,“ dodal ministr.

Data za listopad a prosinec ukazují, že výrazně lepší ochranu před nákazou i hospitalizací mají lidé s posilující dávkou očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám