Hlavní obsah

Důchod bude v 65 letech, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Sněmovna schválila ve třetím čtení novelu zákona, podle které se bude postupně zvyšovat penzijní věk až do roku 2030, kdy dosáhne 65 let. Možnost jít dřív do penze by měly mít i po roce 2030 nadále matky dvou a více dětí. Novelu, která je první etapou důchodové reformy, nyní posoudí Senát a prezident. Mohla by začít platit od roku 2010.

Článek

Ze 186 poslanců hlasovalo pro 95 poslanců, proti bylo 91.

"Demografický vývoj je tak jednoznačný a nezvratný, že jsem hluboce přesvědčen, že politici nemůžou strčit hlavu do písku. Čím více budeme změny odkládat, tím budou muset být prudší a rychlejší," uvedl ministr práce Petr Nečas (ODS). Ministr tento týden uvedl, že pokud návrh zákona ve Sněmovně neuspěje kvůli vládním poslancům, není důvod pro další existenci koaličního kabinetu.

"Je škoda, že tak zásadní věci budou přijímány těsnou většinou," řekl stínový ministr práce za ČSSD Zdeněk Škromach. Vláda podle něj měla hledat společné řešení s opozicí. Bez ní hrozí, že s příští vládou se systém opět bude měnit.

Do předčasného důchodu až o pět let dříve

S prodlužováním života roste počet lidí, kteří penzi pobírají. Podle demografů se současně bude snižovat podíl těch, kteří pracují a na důchody přispívají. Senioři tvoří asi 15 procent obyvatel. Podle propočtů by to v roce 2030 měla být bezmála čtvrtina a o dalších dvacet let později třetina.

Důchodový věk se postupně zvyšuje už nyní, a to na 63 let. Zvedá se každoročně u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce. Stejným tempem by měl podle novely růst až do 65 let. Matky dvou a více dětí by ale dál měly mít možnost chodit do penze dřív, tedy v 62 až 64 letech podle počtu potomků.

Se zvyšováním penzijního věku by se postupně měla prodlužovat i doba předčasné penze. Nyní mohou jít lidé do důchodu až o tři roky dřív. V době, kdy penzijní věk dosáhne 65 let, by to mělo být až o pět let dřív. Povinná doba pojištění by se měla protáhnout z 25 na 35 let. Zákon ji každoročně zvyšuje o rok.

Možnost zvyšovat si penzi i v důchodu

Lepší důchody by mohli mít podle normy lidé, kteří se nejméně 15 let starají o své postižené či bezmocné blízké. Změny se chystají v systému invalidních důchodů. Neměl by existovat už jen plný a částečný, ale tři stupně.

U pojištěnců narozených po roce 1968 bude důchodový věk
muži65 let
ženy bezdětné či s jedním dítětem65 let
ženy, které vychovaly dvě děti64 let
ženy, které vychovaly tři děti63 let
ženy, které vychovaly čtyři a více dětí62 let

Lidé, kteří by chtěli pracovat i v důchodu, by si mohli zvyšovat penzi. Kdyby při práci pobírali celý důchod, jeho procentní část by jim za každých odpracovaných 360 kalendářních dní rostla o 0,4 procenta. Pokud by měli polovinu penze, za každých 180 odpracovaných kalendářních dní by si zvýšili procentní část o 1,5 procenta. Penzisti by navíc mohli získat smlouvu na dobu neurčitou. Nyní ji mohou uzavírat vždy maximálně na rok.

Opozice normu kritizuje. Škromach již dříve řekl, že na zvyšování penzijního věku je ještě čas. Podle něj je důležité bavit se spíš o takzvaném náhradovém poměru, tedy o poměru důchodu ke mzdě.

Vládní úpravy nepovažuje za "neodvratné" ani komunistický místopředseda sociálního výboru Miroslav Opálka. Vládní předlohu navrhl zamítnout. Proti záměrům demonstrovali nedávno odboráři.

Reklama

Výběr článků

Načítám